Zuglóban rászorulóknak adják az üresen álló önkormányzati lakásokat

zuglo

Csaknem 4 ezer önkormányzati lakás áll üresen a fővárosban – majdnem kétszer annyi, mint 7 évvel ezelőtt. Pedig egy 2017-es felmérés szerint hatszoros a túljelentkezés a bérlakásokra. A kihasználatlanság oka a legtöbb esetben a lakások leromlott minősége.

Kőbánya egyik önkormányzati tömbjében élő, négy gyermekes családnak előbb-utóbb mennie kell a bérlakásából, az önkormányzat ugyanis – a ház állapota miatt – szanálásra ítélte az épületet. A kőbányai önkormányzatnak – a 24.hu-hoz eljuttatott adatok szerint – 468 lakása áll üresen, a szomszédos 8. kerületnek pedig csaknem a duplája. Józsefváros a portálnak azt válaszolta, az üres lakásaik háromnegyede használhatatlan állapotban van.

„A fideszes önkormányzatok láthatóan meg akarnak szabadulni a szegény polgároktól, ahelyett, hogy lehetőséget biztosítanának nekik, inkább elűzik őket a kerületből az által, hogy ezeket a lakásokat inkább veszendőbe hagyják, csak ne adják oda a szegény embereknek” – nyilatkozta Híradónknak Karácsony Gergely. A kétszáz üres önkormányzati lakással rendelkező Zugló polgármestere azt ígéri: a néhány tucat, még felújítható állapotú lakását még a ciklus végéig rendbe teszi, és a rászorulóknak adja az önkormányzat.

Az önkormányzat lakásait teljes egészében hasznosító 13. kerület folyamatosan épít olcsó bérű, új lakásokat is, évente pedig 400 millió forintot költ a lakásállomány felújítására. A kerületi közszolgáltató vezetője azt mondja: mindezt részben az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek hasznosításából finanszírozzák.

„Az ebből befolyó bérleti díjak, amely másfél milliárd forintos éves összeget jelent csak a helyiségek esetében, plusz a lakásokból befolyó bérleti díjak – ezek teremtik meg a feltételét annak, hogy folyamatosan minőségileg megújítsuk ezeket a lakásokat” 

– mondta a XIII. kerületi közszolgáltató vezérigazgatója, Palatka Lívia.

A Habitat for Humanity ügyvezetője szerint főleg a kormányzati szándék hiányzik, mert hiába megy sok kormányzati pénz a lakásépítésekre, ha az állam inkább a saját tulajdonú lakás megszerzését támogatja.

„Emellett van egy viszonylag nagy számú, olyan magánbérleti piac, ahol az árak teljesen elrugaszkodnak. Azt gondoljuk, hogy a szociális bérlakás rendszer olyan emberek számára lenne fontos, aki nem engedheti meg a saját lakást, nem képes megfizetni a piaci árakat” – fogalmazott Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity ügyvezető igazgatója.

A fővárosi közgyűlés szerdán arról döntött, hogy Budapest 20, józsefvárosi lakást újít fel uniós és állami forrásokból, hogy egy szociális program keretében segítséget adjon munkaképes, jövedelemmel rendelkező hajléktalan emberek számára.

atv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com