Zacher: Rengeteg ember alkoholista és gyógyszerfüggő Magyarországon

zacher-e1470667224816

800 ezer alkoholista és 200 ezer gyógyszerfüggő élhet ma Magyarországon a becslések szerint, és 2,5 millió honfitársunk tartozhat a nagyivók közé.

Dr. Zacher Gábor toxikológust a Pénzcentrum arról kérdezte, hogy tényleg veszélyes-e gyógyszerre alkoholt fogyasztani, ekkor ismertette az orvos a statisztikákat. 

Ezek szerint ma Magyarországon mintegy 800 ezerre tehető az alkoholisták száma, és mintegy 200 ezren valamilyen gyógyszerfüggőségben szenvednek (nagyjából 100 ezren hashajtófüggők, 70 ezren altató- és/vagy nyugtatófüggők, és 25 ezren lehetnek, akik orrcsepp miatt szenvednek addikcióval).

Az országban mintegy 2,5 millióra (!) tehető az úgynevezett nagyivók száma, és évente 30 ezren halnak meg valamilyen alkohol miatt kialakult betegség következtében.

Zacher Gábor hozzátette: az alkohol kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel, és sok esetben gátolják az alkohol lebomlását. Ebből lehetnek bonyodalmak, és ehhez nem is kell benyakalni egy üveg vodkát, elég hozzá már egy kis egészségügyi alkohol is.

A toxikológus szerint egyes antibiotikumok például olyan enzimek termelését állíthatják le, amelyek az alkohol lebontásáért felelősek. Ha megáll az alkohol lebontása, akkor magas vérnyomás, hányás, szédülés tünetek jelentkezhetnek.

Forrás: Pénzcentrum

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com