Washington Post: Orbán Oroszországot választotta szövetségesül Amerika helyett, és latorállammá alakítja Magyarországot

putyin orbannal

Az Egyesült Államok ellenségévé, azaz diktatorikus „latorállammá” válhat a jövőben Magyarország a Washington Postban, az egyik legfontosabb amerikai napilapban megjelent véleménycikk szerint – szemlézett a hvg.hu. 

 A szerző, James Kirchick író ugyan nem azonosítja abszolút módon hazánkat a „rogue state” kifejezéssel (ami az amerikai külpolitikában a terrorizmust támogató vagy tömegpusztító fegyvereket fejlesztő diktatúrákat jelenti), de szerinte a demokráciát és az autoriter hatalomgyakorlást követő szövetségi rendszerek közti európai küzdelemben ma Magyarország nem az Egyesült Államok oldalán áll.

Kirchick szerint az elmúlt években a Magyarországot kritizáló írások jelentős részben a jogállamisággal, a demokratikus berendezkedéssel, a sajtó állapotával foglalkoztak. Ám a szerző úgy véli, külpolitikailag Orbán rendszere egyre inkább latorállamként viselkedik. Példaként említi, hogy a magyar kormány vétója akadályozhatja meg a NATO-Ukrajna csúcstalálkozót, továbbá hogy nem Amerikának adtunk ki két orosz fegyvercsempészt.

A szerző szerint Orbán a XXI. század egyik legjelentősebb alakja a kis európai ország élén, szorgosan dolgozik Magyarország egypártrendszerré tételén, miközben egyre jobban távolodik nyugati szövetségeseitől.

Kirchick folyamatosan azt feszegeti, Orbán Amerika helyett Oroszországot választotta szövetségesül, ha az USA szövetségese szeretne lenni, demokratikus fordulatot kell(ene) végrehajtani. A jelenkor geopolitikai küzdelme ugyanis nem a kapitalizmus és a kommunizmus, hanem a demokrácia és az autoriter rendszerek között zajlik.

168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com