Vörös riasztás Franciaországban: életveszélyes hőségre számítanak

hoseg, Fotó- Shutterstock

Brutális, 45 fokos forróság várható az ország déli területein, ilyen melegben a fizikai munka halálos rosszullétet okozhat.

Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a francia meteorológiai szolgálat csütörtökön a közelgő hőhullám miatt. Dél-Franciaországban akár 45 Celsius-fokos hőmérséklet is várható pénteken.

Az ilyen hőség mindenki számára veszélyes, akár halált is okozhat, ha valaki a szabadban, a napon végez intenzív fizikai tevékenységet – figyelmeztettek a francia hatóságok. A riasztás Marseille, Avignon, Montpellier és Nimes városra és a négy környező megyére vonatkozik. Ezeken a területeken az iskolai sporttevékenységet szüneteltetik és a gyerekek igazoltan hiányozhatnak az iskolából – írja az MTI.
Csütörtökön a dél-franciaországi Grospierres faluban 42 Celsius-fokot mértek, amely júniusi rekordnak számít. A maradék 92 megyéből 76-ban és Korzikán a közepes szintű, narancs riasztás van érvényben.A hatóságok a hőség idejére betiltották az élő állatok szállítását. Párizsban és számos más városban nem közlekedhetnek a kevésbé korszerű autók, mert a hőhullám a légszennyezettséget is súlyosbítja.

A francia hatóságok intézkedési terveket dolgoztak ki a szélsőségesen forró időjárás esetére azt követően, hogy
2003-ban az országban 15 ezer (Európa-szerte pedig 70 ezer) ember halálát okozta egy hőhullám.

nepszava.hu

Illusztráció,Fotó: Shutterstock


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com