Visszahívnak a patikákba több megfázás elleni készítményt

patika2

És még több népszerű megfázás elleni szert, de a baj nem a gyógyszerekkel, hanem velünk van: ha nem figyelünk, kicsinálhatjuk velük a májunkat.

A jövőben kizárólag gyógyszertárakban lesz elérhető néhány recept nélkül kapható, paracetamol-tartalmú megfázás elleni készítmény – közölte hétfőn kora este az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Hangsúlyozták: a patikán kívüli árusítás megszüntetésére a betegek védelmében van szükség. Érintettek a Coldrex, a Loligrip, a Neo Citran, a Wick és a Rubophen egyes változatai, a teljes lista itt érhető el.

Könnyű túladagolni és veszélyes

A probléma tehát nem a készítményekkel van, hanem azzal, hogy mindegyikük paracetamolt tartalmaz, amit kellő körültekintés hiányában könnyen túladagolhatunk. Ez és egyes betegségekkel, állapotokkal való alkalmazása akár nagyon súlyos májkárosodáshoz vezethet.

Amikor az ember náthás, beteg, alig áll a lábán, hajlamos minden szóba jöhető eszközzel kúrálni magát. Nem olvassa el az összetevőket, a betegtájékoztatót, így a megegyező hatóanyagú gyógyszerek kombinálásával akaratlanul is veszélyes mennyiségű paracetamol juthat a szervezetbe. Nagyon egyszerű belefutni, íme egy példa.

Megfázás, nátha, influenza esetén sokan kúrálják magukat forró italporokkal, miközben szükség szerint kapkodják be a lázcsillapítókat. Akkor van baj, ha mindkét termék tartalmaz paracetamolt, együttes alkalmazásukkal pedig túllépjük a megengedett napi adagot.

Hatékony gyógyszer, nagyobb dózisban méreg

Egyáltalán nem játék, az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában az utóbbi időben számos öngyilkosságot követtek el paracetamol tudatos túladagolásával.

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com