Veszélyesen közel repült egy orosz vadászgép egy amerikai felderítőhöz

amerikai felderítő

Mindössze másfél méterrel suhantak el egymás mellett.

Egy orosz Szu-27-es vadászgép “nem biztonságos távolságban” közelítette meg hétfőn az amerikai haditengerészet EP-3E Aries II típusú felderítő gépét a Fekete-tenger felett – közölte a Pentagon.

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint a felderítőgép az amerikai haditengerészet nemzetközi vizeken haladó egyik hajójáról szállt fel. Pilótáinak jelentése szerint az orosz gép olyan közel haladt el az amerikai repülő mellett, hogy annak meg kellett szakítania küldetését. A CNN amerikai hírtelevízió a Pentagonra hivatkozva közölte, az orosz vadászrepülő másfél méterre közelítette meg az amerikai felderítőgépet.

EP-3E Aries II

Az Egyesült Államok haditengerészetének Földközi-tengeri flottája – amely az európai térség hadműveleteit ellenőrzi – közleményben erősítette meg az incidenst. Pamela Kunze szóvivő leszögezte: ezek a “nem biztonságos akciók megnövelik a tévedés és a levegőben történő összeütközés kockázatát”. A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai repülőgép a nemzetközi joggal összhangban tevékenykedett és nem provokálta az orosz válaszlépést.

168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com