Véget ért a Castro-család uralma Kubában

csatro család

A szigetország parlamentje Miguel Díaz-Canelt jelölte ki a jelenlegi elnök, Raúl Castro utódjának. Ő lesz az első kubai vezető, aki a forradalom után született.

A név változik, de a politika halad tovább az eddigi nyomvonalon. Bár Raúl Castro visszavonulásával a testvére által alapított politikai dinasztia a háttérbe szorul, az utód, Miguel Díaz-Canel több mint harminc éve tagja a kommunista pártnak, így ő is a politikai folytonosságot képviseli. Annak ellenére, hogy ő lesz az első forradalom után született kubai elnök.

A változás ellen szól az is, hogy Raúl Castro nem tűnik el teljesen, 2021-ig ő marad a kommunista párt főtitkára, és a legfőbb döntéshozó szervben, az államtanácsban is ülnek emberei, így továbbra is befolyásos szereplője marad kubai politikának.

Az új elnök előtt álló legsürgetőbb feladat a stagnáló gazdaság élénkítése lenne, de ezt megnehezíti a több mint fél évszázada érvényben lévő amerikai kereskedelmi embargó, valamint az, hogy a termelés nagy része továbbra is állami kézben van.

hirtv.hu

 

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com