Védettség helyett új sportakadémiát kap a Hajógyári-sziget

margitsziget, Fotó- GOOGLE

Miután a szigetet váratlanul törölték az világörökségnek ajánlott területek listájáról, a kormány több milliárd forintot költene egy helyi kajak-kenu komplexum előkészítésére.

A kormány két részletben, több mint 2,4 milliárd forintot fordít a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia beruházásának előkészítésére. Az akadémia a hajógyári szigeten épül meg – írja a Napi.hu egy, a A Magyar Közlönyben megjelent határozatot idézve.

A döntés szerint a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia beruházásának előkészítésére az idei költségvetésből 675 millió forintot irányoz elő. A jövő évi költségvetésből pedig 1 milliárd 755 millió forint fordítható erre a célra. Nem tévedés: csak a beruházás előkészítése kerül majd ennyibe, tehát a kivitelezés ennek sokszorosa lesz.
Arról a Népszava írt először, hogy a kormány május 20-án indoklás nélkül kivette a 2016-ban világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül a Hajógyári-szigetet – pedig 2016-ban még külön miniszteri biztost is kineveztek az UNESCO-hoz beküldött pályázat és projekt felügyeletére. Az UNESCO egy hónap múlva döntött volna arról a 2018-as kormányzati kérelemről, amellyel világörökségi védettség alá helyezték volna a szigetet. Ha a terület világörökségi védelmet kapott volna, akkor sokkal nehezebb lenne ott beruházni, vagyis megépíteni az akadémiát.

A beruházás előkészítését nagy titkolózás övezte: lapunk munkatársa a védettségi kérelmet törlő határozat után egy nappal, május 21-én vette észre, hogy „Munkaterület” feliratot viselő mobilkordonokkal határolták el az Óbudai (Hajógyári-sziget) azon részét, ahol a mélyben a felbecsülhetetlen értékű, II.-III. századi helytartói palota romjai rejtőznek. Az elkerítés okára pedig az óbudai önkormányzat nem tudott, az illetékes MNV Zrt. pedig a jelek szerint nem akart válaszolni, mivel nem reagáltak kérdésünkre.

Az ügy kapcsán aztán az „Év Kormányzati Magyarázkodása” – díjra esélyes közlés született meg a kormányközeli Magyar Nemzetnél. A lapnak nyilatkozó kormányzati források elmondták, hogy a kabinet azért nem akarja világörökséggé minősíttetni a Hajógyári szigetet, mert „a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné.”

nepszava.hu

Fotó: GOOGLE


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com