Változik a nyugdíjrendszer: kevesebb pénzt kaphatnak majd, akiknek nincs gyerekük

nyugdijasok

A nyugdíját mindenki megkapná, de a gyerekek számától függően bónuszt is fizetne az állam.

Egy évekkel ezelőtt már belengetett reformjavaslathoz hasonlót emlegetett nemrégiben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke is a hazai nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. Az átalakítás lényege, hogy részben a felnevelt gyerekek számától kellene függővé tenni a kapott nyugdíj nagyságát – írja a Világgazdaság.

A jutalmazó rendszer szerint

a nyugdíját mindenki megkapná, ám azok a szülők, akik legalább két gyermeket felneveltek, és a gyerekek legalább középiskolai végzettséget szereznek, a nyugdíjukon felül bónuszt kapnának.

Ez a terv az Orbán-kormány demográfiai terveivel is összhangban lenne, és talán megállíthatná a járulékfizetők számának zuhanását is. A terv szerint a két gyermek felnevelése tulajdonképpen természetbeni járulékfizetés lenne, a gyermek pedig társadalmi haszon, mert felnőve biztosítja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

A javaslat abból indul ki, hogy akik több gyermeket nevelnek, kevesebbet tudnak félretenni idős korukra.

A változás legkorábban a 30 év múlva nyugdíjba vonulók járandóságát érinthetné. A Nyugdijguru.hu weboldal szakértője szerint akkor várhatóan már csak nyolcmillió lakosa lesz az országnak, és körülbelül egyharmaduk 65 év feletti lesz.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com