Vajda Mihály filozófus visszaadta a Professor Emeritus címét a Debreceni egyetemnek, amiért díszpolgárrá avatták Putyint

Vajda mihály

Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus a Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének korábbi vezetője, Lukács-tanítvány, akit 1973-ban politikai nézetei miatt tiltottak el az egyetemi oktatástól, a facebookon jelentette be, Putyin díszpolgári címe miatt visszaadja professor emeritus címét a Debreceni Egyetemnek.

A professor emeritus címet egyetemi oktatóknak adományozzák a nyugdíjazás mellett, ez akár pénzbeli illetménnyel is járhat, illetve a professzor nyugdíjazás után is taníthat, illetve részt vehet az egyetem döntéseiben, mint állományban lévő tanártársai is.

Vajda Mihály a kortárs magyar filozófia és a magyar filozófiatörténet fontos alakja, a totalitárius rendszerek egyik legfontosabb kutatója. 1990-től, rehabilitációja után lett a Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének vezetője, amit 2009-ig vezetett. 2000-ben a Tudományos Akadémia Filozófiai bizottságának elnökévé választották, 2005 és 2009 között az akadémia Filozófiai Kutatóintézetét vezette. 2007 óta a Tudományos Akadémia rendes tagja.

1998-ban megkapta a Széchényi-díjat a magyar tudomány egyik legfontosabb kitüntetését.

Vajda 2010-ben célpontja volt a kormánypárt médiája által filozófusok ellen indított lejárató kampánynak.

Mai Facebook-posztjában azzal indokolja a cím visszaadását, hogy nem akar kapcsolatot fenntartani egy olyan egyetemmel, amely Putyint kitünteti.“Sajnálattal közlöm, hogy professor emeritus-i címemről kénytelen vagyok lemondani. Nem szeretnék fenntartani semmilyen kapcsolatot egy intézménnyel, melynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.“

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com