Üzentek a szlovénok Orbánnak: ők nem avatkoznak be a szerkesztőségek munkájába

orban szloven karikatura

Magyarország le akarja állítani a bírálatot a szomszédos országban – erről számolt be a konzervatív osztrák lap, a Die Presse és a nemzetközi sajtó nagyon sok más orgánuma hírügynökségi jelentések alapján. Budapest Szlovénia segítségét kérte egy hetilap borítója miatt, amelyen fasiszta üdvözlésre emelt karral ábrázolták Orbán Viktort.

Magyarország diplomáciai lépéseket is tett az ügyben. Előbb a szlovéniai magyar nagykövet tiltakozott, majd a külügyminisztériumhoz intézett Budapest szóbeli jegyzéket, amelyben a Mladina című hetilap borítóját „politikailag felelőtlennek” minősítette. A március 22-én megjelent lapszám borítóján egy karikatúrán Orbán Viktor látható fasiszta üdvözlésre emelt karral a magyar fél szerint „a sajtó – és véleménynyilvánítási szabadság elveinek megsértése, és károkat okoz „államaink egyébként kitűnő bilaterális együttműködésében”.  

Ljubljana hűvösen válaszolt: tudatta, hogy nem avatkoznak be a szerkesztőségi politikába, és tiszteletben tartják a sajtószabadságot. Grega Repovz a baloldalinak számító magazin főszerkesztője igazolva érzi magát. „Maga a jegyzék mutatja, hogy kivel van dolga Európának. Egy olyan állam, amely merészeli azt követelni egy másik állam kormányától, hogy lépjen fel újságírók ellen, biztonsági fenegetést jelent az egész régiónak” – írta a friss lapszám vezércikkében.

Az ügynek erős szlovéniai belpolitikai vonatkozásai vannak: Orbán mellett ugyanis a karikatúrán a konzervatív Demokratikus Prt (SDS) több vezetője is látható, köztük Janes Janza, aki korábban maga is a kommunista ifjúsági szervezet magazinjának munkatársa volt, de ma már Orbán szoros szövetségesének számít, és osztja Orbán migrációpolitikai nézeteit. Egy Joseph Daulhoz, az EPP elnökéhez intézett márciusi levélben a Fidesz kizárása ellen érvelt. Az SDS szintén az EPP tagja

Forrás: Hírklikk

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com