Utcára hívnak mindenkit a diákok

diák tüntetés

Pénteken, 16 órára tüntetést szervez a Független Diákparlament a Kossuth Téren, a hazai oktatás állapota és a kötelező nyelvvizsga bevezetése ellen. A legnépszerűbb közösségi oldalon már közel 10 ezren jelezték, hogy érdekli a diákok megmozdulása, amelyen az ellenzéki pártok is részt vesznek.

A diákok szerint a kötelező nyelvvizsga bevezetése miatt több tízezren kiszorulhatnának a felsőoktatásból. A KSH adatai szerint 2018-ban a felsőoktatásba felvettek 55%-a nem rendelkezett középfokú nyelvvizsgával, így akár a jelentkezők fele is kiszorulhat jövőre. A másik probléma, hogy olyan szakmákat érintene leginkább ez, ahol jelenleg nagyon erős munkaerőhiány van. Ha még többen elesnek attól, hogy ezeken a szakokon tanuljanak, akkor ez további szakemberhiányt eredményezhet.

Az üggyel kapcsolatban a Jobbik Ifjúsági Tagozata még petíciót is indított tavaly decemberben, amelyet azóta több tízezren aláírtak. A Jobbik IT elnöke, Keresztesy Gergő az Alfahírnek úgy nyilatkozott, hogy

a Jobbik elismeri, hogy napjainkban egyre fontosabb a nyelvtudás, de nem tudunk egyetérteni azzal, hogy a felvételihez kötelező követelmény legyen 2020-tól. Ugyanis jelenleg nincsenek meg a feltételei annak a középiskolai oktatásban ahhoz, hogy mindenki számára alapos nyelvismeretet adjon.

Keresztesy hozzátette, hogy anyagi diszkriminációnak tartja a rendelkezést, mivel sok család nem engedheti meg magának, hogy külön órákra járassák a gyerekeiket vagy nyelvtanfolyamokra járjanak.

„Ez az intézkedés csak arra jó, hogy diákok tízezreit zárja ki, annak a lehetőségéből, hogy ők felsőoktatási intézménybe tudjanak jelentkezni. Úgy érezzük, hogy Orbán Viktor elveszi a fiatalok jövőjét ezzel az intézkedéssel”

 – tette hozzá a Jobbik IT elnöke.

Az esemény szervezője, Sipos Ferenc Norbert arra buzdít mindenkit, hogy minél többen vegyenek részt a demonstráción. Emlékeztetett, hogy 2012-ben már voltak arra vonatkozó tervei a kormánynak, amelyek arra irányultak, hogy minél kevesebben jelentkezzenek a felsőoktatásba. Ám, a diákok kiállása miatt, meghátrált a kormány.

„Most a nyelvvizsga felől próbál a kormány ismét belenyúlni a fiatalok jövőjébe. Álljunk ki az igazunkért, mint 2012-ben és küzdjünk a szabad felsőoktatásért”.

alfahir.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com