USA: a Nagy Testvér figyel

radarok

534 millió – ilyen sok telefonbeszélgetést és SMS-t rögzítettek a hírszerzési szolgálatok tavaly az Egyesült Államokban. A megelőző évben ez a szám 151 millió volt, vagyis a növekedése több mint háromszoros!

Miért? – érdeklődött a sajtó a Hírszerzési Igazgatóságon Washingtonban. Azt a sejtelmes választ kapták az újságírók, hogy az NSA lehallgatási aktivitása hullámzó jellegű vagyis hol több, hol kevesebb. A gyakorlatban persze állandóan növekszik, de ennek csak technikai okai vannak- mondta a szóvivő. Ha ugyanis egy számot gyakran hívnak és azt állandóan lehallgatják, akkor ez megnöveli a lehallgatott hívások számát, de valójában nem következett be jogsértés. Az Egyesült Államokban az NSA a 2001 szeptember 11-i merényletsorozat után kapott engedélyt arra, hogy amerikai polgárok telefonjait lehallgassa – bírói jóváhagyás nélkül. 2013-ban Edward Snowden, az NSA egyik munkatársa Hongkongban kitálalt: az informatikai hírszerzés milliószámra gyűjti az adatokat jogilag nem engedélyezett körülmények között az Egyesült Államokban és külföldön is. A ma Oroszországban rejtőzködő Edward Snowden arról is beszámolt, hogy külföldi államférfiak telefonjait is rendszeresen lehallgatja a Nagy Testvér. Nemcsak ellenségesnek tekintett államok vezetőiről volt szó, mint Oroszország vagy Kína hanem szövetségesekről is! Merkel kancellár vagy a japán miniszterelnök is szerepelt az NSA listáján. Miután a botrány kitört Obama akkori elnök szentül megígérte: a szövetségesek lehallgatása a jövőben már tiltott lesz! Sokan kételkednek abban, hogy ez valóban így történt-e? Az NSA most nem közölte a külföldi lehallgatási adatokat, de arról beszámolt, hogy az Egyesült Államokban élő külföldiek lehallgatására több mint 129 ezer esetben sor került.

Edward Snowden leleplezéseiből az is kiderült:

AZ AMERIKAIAK OLYAN FEJLETT LEHALLGATÁSI TECHNIKÁVAL RENDELKEZTEK MÁR A NYOLCVANAS ÉVEKBEN IS, HOGY AZT IS HALLOTTÁK AMIKOR BREZSNYEV, A SZOVJETUNIÓ AKKORI VEZETŐJE FOGAT MOS!

Amikor az Egyesült Államok megvádolta Oroszországot azzal, hogy beavatkozott a belügyekbe amikor befolyásolni próbálta a választásokat 2016-ban, akkor az oroszok a többi között azzal vágtak vissza, hogy az amerikai hírszerzés sokkal több információval rendelkezik az orosz politikáról, mint megfordítva. Az NSA lehallgatási botránya nem is csapta ki a biztosítékot sem Moszkvában sem pedig Pekingben, de annál inkább az európai jogállamokban. Különösen miután kiderült: az amerikaiak egymás ellen használták fel a szövetségeseiket! Merkel kancellárt Franciaországból figyelték míg az Élysée palota információihoz német segítséggel jutottak. Amint nyilvánosságra kerültek ezek a kínos tények, Washingtonban sietve megígérték, hogy a jövőben ez nem fordulhat elő! Ennek ellenére az európai szövetségesek olyan információs védelmi rendszereket dolgoztak ki, melyek nemcsak az ellenségtől, de az amerikai Nagy Testvértől is óvja a fontos információkat.

fuhu.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com