Uniós összevetésben is keveset költ a magyar állam a tűzoltókra

tűzoltók

Lakosonként 28 eurót fordított a magyar kormány tűzvédelemre 2017-ben, amiben benne van a tűzoltóság működtetése és az egyenruhások fizetése is. Az Eurostat jelentése szerint ez az egyik legalacsonyabb összeg az uniós tagországok között. A magyarországinál kevesebbet csak Málta (lakosonként 17 eurót), Bulgária (21 eurót), Horvátország, Portugália (22 eurót), Románia és Szlovákia költ a tűzvédelemre.

Az uniós átlag jóval magasabb, 61 euró. A lista élén Luxemburg, Finnország, Hollandia és Svédország van, ezek az országok 100 euró felett költöttek lakosonként tűzvédelmi célokra.

A teljes állami kiadások 0,5%-át fordítja tűzvédelemre, ami az uniós átlag (0,4%) felett van, ugyanakkor ezen a listán a legtöbbet költő Luxemburg is Magyarország mögött van. Itt Bulgária áll az élen (0,8%), a lista legvégén pedig Dánia (0,1%) található, amely lakosonként még így is többet költ a tűzvédelemre, mint a magyar állam.

Magyarországon egyre komolyabb feszültséget okoz a tűzoltók megalázóan alacsony bérezése. Miközben a milliós fizetéssel rendelkező kormánypárti politikusok sikertörténetként adják elő a fizetések emelésére irányuló intézkedéseiket, a magyar tűzoltók átlagbére a Katasztrófavédelem tájékoztatása alapján nettó 180 ezer forint, egy kezdőé pedig 153 ezer.

alfahir.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com