Ukrán szélsőségesek letépték a magyar zászlót a beregszászi városházáról

beregszász

Facebook-posztok és a trubyna.org.ua oldal képanyagain is látszik, hogy a városban vonuló nacionalista hordák levették a magyar zászlót a beregszászi városházáról. Egy másik oldal, a pershij.com.ua szerint a Szvoboda párthoz kötődő radikálisok el is akarták égetni a lobogót, de a rendőröknek sikerült még időben közbelépni. A tudósítás szerint nagyjából  ötvenen vettek részt a vonulásban és zúzásban. 

A fiatalok katonai egyenruhában és maszkban vonultak végig a városon „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!” és „Ukrajna mindenek felett!” rigmusokat skandálva. A vonulás apropója a Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat 1938-as megalakulásának évfordulója volt, ezt vegyítették némi magyarellenességgel. 

Az esetről beszámoló kárpátalja.ma azt is írja, szombaton hasonló felvonulás zajlott Ungváron. A Karpatszka Szics Magyarország Ungvári Főkonzulátusa előtt „Nem! – a magyar sovinizmusra, Igen! – az ukrán–magyar nemzeti testvériségre”feliratú plakátot helyezett el. Ott is maszkos arcok vonultak, de jogsértés nem történt. 

A Karpatszka Szics a Facebookon elhatárolódott a Szvoboda akciójától.

(karpatalja.ma)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com