Újraindul a tüntetéshullám, felkészül Budapest és számos vidéki város

tuntetes fust

A túlóráztatás felső korlátját emelő rabszolgatörvény és a közigazgatási bíróságokról szóló törvény elfogadása óta talán soha nem látott mennyiségben szerveztek kisebb-nagyobb tiltakozásokat magyar és magyarlakta külföldi városokban. Budapesten 6 nap vonult utcára több ezres tömeg, szerveztek tüntetést és félpályás útlezárást a nagyvárosokon túl például Balassgyarmaton, Nagyatádon és Kazincbarcikán is. Emellett több tucat külföldi városban tiltakoztak magyarok Lisszabontól Melbourne-ig. A két ünnep közt és a jövő év elején folytatódik a tüntetéshullám, az a tüntetőkön múlik, hogy milyen intenzitással.

Egyelőre úgy tűnik, Budapest rápihen az új évre, az első tiltakozást a rabszolgatörvényt szemrebbenés nélkül szignózó Áder János „bajusztlanításaának” szentelik, erre december 31-e este kerül majd sor a Sándor palota előtt. Szilveszterre a kétfarkúak is szerveznek batyus tüntetést: a viccpárt a Kossuth téren gyülekezik 7-kor.

Szintén a köztársasági elnököt veszi célba a párbeszédes V. Naszályi Márta által meghirdetett tüntetés január 2-án délelőtt a Dísz téren. A másnap délelőtti, Miniszterelnökség elé hirdetett tüntetésen Orbán Viktor várba fényűző költözése ellen tiltakoznak majd a budapestiek.

Eddig a legtöbben egy január 5-i eseményre jelezték a részvételüket, jövő szombaton 2 órakor  a Kossuth téren valószínűleg sokan fognak gyülekezni.

A hazai tüntetések sorát jelenlegi információink szerint Hatvan nyitja meg: 28-án 4 órától több ellenzéki párt részvételével tüntet a Heves megyei város. Szintén pénteken a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervez félpályás útlezárást Pápán.

A szegedi és pécsi ellenzék viszont a rabszolgatörvény és a múlt vasárnap óta futó 5 pont témát viszi tovább az új évben. Január 3-án 5 órától a Dugonics téren tüntet a szegedi ellenzék, a Védjük meg Szegedet címen futó eseményhez az összes parlamenti ellenzéki párt és helyi civilek is csatlakoztak.

Pécsre és Debrecenbe Második felvonás címen a Momentum helyi szervezetei hirdetettek tiltakozásokat Pécsen január 4-éraDebrecenben másnap, 6 óráraszervezett tüntetést a fiatal liberális párt. Az esemény oldalain azt írják, a napokban még több megmozdulásra lehet számítani. Gödöllőn szintén január 4-én lesz tüntetés, pártoktól független szervezésben.

Az év végére haza nem térő külhoni magyarok is folytatják a tiltakozásokat. A sort Lisszabon nyitja meg ma este, Feliz Natal Senhor Orban! címen. A londoni magyar nagykövetség előtt 29-én lesz tüntetés, New Yorkban pedig január 5-én, a magyar konzulátus előtt.

merce.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com