Újabb menekültmentő hajókat tilt ki kikötőiből Olaszország

Migrants: 956 rescued by Italian Navy boat 'Fregata Euro'

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes szombaton ígéretet tett arra, hogy két további, menekülteket és migránsokat mentő segélyszervezet hajóit is kitiltja az olasz kikötőkből. A Liga olasz kormánypárt keményvonalas politikusa a Sea-Eye és a Mission Lifeline nevű német nem kormányzati szervezeteket (NGO) tette tilalmi listára.

„Jobb, ha tudják ezek az emberek, hogy Olaszország nem akar többet bűnrészességet vállalni az illegális bevándorlási bizniszben, úgyhogy más kikötőket kell találniuk” – írta Salvini a Facebook-oldalán.

A jobboldali Ligát vezető belügyminiszter bejegyzésében azt állította, hogy mindkét NGO Líbia partjai közelében állomásoztatja hajóit, hogy felvegyen „egy rakomány csempészek által sorsára hagyott emberi lényt”.

A Mission Lifeline szarkasztikus hangvételű twitteres válaszüzenetében azt írta: „Ilyen, amikor a fasiszták biztosítanak nekünk nyilvánosságot…”

Pénteken a civil szervezet arról számolt be, hogy a líbiai partok közelében állomásozó hajója részt vett egy vészhelyzetbe került gumihajó 118 migráns utasa – köztük 14 nő, négy gyermek és egy csecsemő – kimentésében, ám az olasz parti őrség parancsára át kellett őket tenniük egy szingapúri teherhajóra, amely a líbiai Miszráta kikötőjébe tartott. Alex Steier, a Mission Lifeline szóvivője egy e-mailes nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki, amiatt, hogy a kimentett embereket visszaviszik Líbiába.

A civil szervezetek továbbra is azért vannak célkeresztben, mert menekültek életét mentik, ám ez az illegális migráció miatt kockázatot jelenthet a különböző kormányok szerint

Olaszország múlt vasárnap megtagadta a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át a spanyolországi Valenciába, ahová várhatóan vasárnap érkeznek meg.

Olaszországba ezzel szemben beengedik azt a 41 migránst, akit a Trenton nevű amerikai hadihajó vett a fedélzetére még szerdán. Matteo Salvini belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy mostantól a nem kormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra.

Az Aquarius esete ismét rávilágított az Európai Unióban a migrációs politika terén kialakult éles megosztottságra, és felerősítette a bevándorlási és menedékjogi szabályok reformját sürgető hangokat. A kérdés az egyik fő téma lesz az EU állam- és kormányfőinek június végére tervezett csúcstalálkozóján.

Eközben a spanyol parti őrség 933 menekültet és migránst mentett meg a Földközi-tengeren pénteken és szombaton. 

A hatóságok tudatták azt is, hogy 507 embert mentettek meg 59 gumicsónakról a Gibraltári-szorosban, ahol négy holttestet is találtak.

A többi embert a Spanyolország és Marokkó közötti Alborán-tengeren mentették meg. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) honlapján kedden közzétett jelentés szerint június 1. és 10. között Spanyolországba érkeztek a legtöbben (1153) a Földközi-tengeren keresztül. Spanyolországba 9315 ember érkezett január 1. és június 10. között, 244-en vesztették életüket a Földközi-tenger nyugati vizein. A 2017-es év hasonló időszaka alatt 4161 ember érkezett Spanyolországba, és 61 ember vesztette életét a Földközi-tenger nyugati medencéjében. Megfigyelők szerint a tavalyi évhez képest az idén tovább nő a spanyol partokra érkezők száma.

Mindez az MTI szerint a spanyolok „migránsbarát” intézkedésének az eredménye, bár ez kissé logikátalnnak tánik. Mindenesetre felidézték: miközben Olaszország szigorított a bevándorlási politikáján, Madrid a múlt héten gesztust tett a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó beengedésével.

MTI


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com