Újabb hatmilliárdot önt a kormány a nemzeti konzultációba

Iskolakezdésre "családbarát ország" zászlók kerültek Buda

Újabb hatmilliárd forintot szavazott meg a kormány konzultációra és kommunikációra – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. Így csak az idén 36,6 milliárd forintot költenek el propagandára az adófizetők pénzéből. A 2018-as költségvetés már eleve horribilis, 20,6 milliárdos költést tartalmazott ezekre a célokra – ezt júliusban 10 milliárd forinttal, most pedig további 6 milliárddal emelték meg.

A kormány idén immár másodszor növeli a konzultációs kiadásokat, mintha más fontosabb tételekre nem mehetne az adófizetők pénze. Pedig, ha kicsit körbenézünk, akkor a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az állami fenntartású kórházak adóssága 43 milliárd forint volt augusztus végén, vagyis a propagandabüdzséből annak jelentős részét rendezni lehetett volna.

Az elmúlt hetekben Orbán Viktor egyik szokásos péntek reggeli rádiószózatában jelentette be, hogy személyesen hagyta jóvá az új nemzeti konzultáció kérdéseit – ezzel zöld utat adva a kormányzati propagandának. A jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásokra is ráfordulva, a kormány célkitűzése, hogy családbaráttá tegye Magyarországot, ehhez pedig a legjobb eszköz egy nemzeti konzultáció. A most induló kampányhoz a jelek szerint nem volt elég az eddig átcsoportosított 30,6 milliárd forint – ezért emelik meg a keretet 36,6 milliárd forintra. A kormány a pénzt a költségvetési tartalékból, illetve az elmúlt évek költségvetésének maradványaiból szedte össze, összesen 23,4 milliárd forintot vettek ki a tartalék- és maradványalapból.

Örülhet a külügy is, dől a pénz

A konzultáció mellett utóbbi összegből olyan sürgető és nemzetmentő tételekre megy el pénz, mint a beruházások és az egyházak közösségi célú programjainak támogatása – erre például 5 milliárd forintot szavazott meg a kormány, ám a határozatból most sem derül ki, hogy mely egyház, mely közösségi programjára megy el a tekintélyes summa.

Ahogy minden nagyobb pénzosztásból, ebből sem maradhat ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium: most 400 millió forintot kapnak a külképviseletek az alapból 80 milliárd forintos kerethez, illetve 3 milliárdot szavazott meg a kormány a vajdasági gazdaságfejlesztési programok támogatására. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára – az MTI tudósítása szerint – épp szerdán, zentai látogatásán örvendezett azon, hogy – a magyar kormány külhoni programjainak megvalósítása szempontjából – a Vajdaság a legjobban felkészült és a legprecízebben dolgozó régió, ahol nem kell attól tartani, hogy olyan célokat határoznak meg, amelyeket nem lehet teljesíteni, illetve hogy a támogatott célok ne működnének. Az államtitkári dicséret nagy szó, ismerve az uniós támogatások magyarországi elköltésének rendkívül hatékonytalan voltát.

A mentősöknek is jutott egy kis pénz

Nem érheti szó a ház elejét, a kormány – a korábbi gyakorlattal szemben – kicsiny részt kiszorított az egészségügy számára is: az Országos Mentőszolgálat 2 milliárd forintot kapott – közelebbről meg nem nevezett – beruházásokra. Hasonló összeget költ a kormány termőföldek vásárlására, pontosabban 2 milliárd forintot ad át a Nemzeti Földalapnak. Jut még 2,5 milliárd forint a Beruházás Előkészítési Alapnak is, amelyből a jövőre induló állami fejlesztések tervezését, előkészítést finanszírozzák.

Nyitókép: Budapest, “Családbarát ország” és “Családok éve” feliratú zászlók a Margit hídon 2018. szeptember 4-én. A családok éve alkalmából hét budapesti hídon csaknem ötszáz zászlót helyeztek ki hat millió forintért, amelyek azt üzenik, hogy a kormány támogatja a családalapítást, a gyermekvállalást, a gyermeknevelést.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

zoom.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com