Újabb fájdalomcsillapítók lesznek vénykötelesek, évente 2,5 millió dobozzal veszünk ezekből az ibuprofén tartalmú gyógyszerekből

patika2

Újabb fájdalomcsillapítókat vonnak be a vényköteles körbe – írja a Világgazdaság.

A lappal az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt közölte, hogy egyelőre még nem tudni, hogy mikortól, de néhány ibuproféntartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a hazai patikákban. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy egyelőre a patikusok sem ismerik pontosan az érintett gyógyszerek körét és a módosítás idejét. 

Csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, amelyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént. Az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből évente 2,5–3 millió dobozzal vesz a hazai lakosság.

A Világgazdaság azt írja, hogy

pillanatnyilag 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók és a kombinációs készítmények vény nélküliek maradnak.

– Jó lenne előre tudni, hogy mikortól lesznek ezek a készítmények vénykötelesek, a változás problémát okozhat a gyógyszertáraknak a készletezésben – mondta Marjai Tamás.

A szakmai igazgató szerint amellett, hogy még nem ismerik az érintett készítmények körét és a módosítás idejét, az is kiszámíthatatlan, hogy milyen reakciót váltanak ki a hírek a lakosságból. Nem tudható, hogy rövid távon kialakul-e felvásárlási láz. Hosszabb távon egyes népszerű készítmények elérhetősége mindenképpen csökkenni fog, ez pedig befolyásolja a vény nélküli készítmények forgalmát is.

Emlékezetes, 2007-ben olyan népszerű fájdalomcsillapítók váltak vénykötelessé, mint az Algopyrin és a Quarelin.

Világgazdaság


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com