Újabb ÁSZ-vizsgálatra készülhetnek az ellenzéki pártok

domokos lászló

Hét ellenzéki párt kétéves gazdálkodását ellenőrzi a Számvevőszék, a Fidesz-KDNP-vel csak jövőre foglalkozhatnak.

Leadta a számvevőszék második félévées ellenőrzési tervét Domokos László ÁSZ-elnök Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, írja az MTI.

A számvevőszék honlapján is közzétett tájékoztatás szerint folytatódik a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése, valamint a gyermekétkeztetés rendszerének és a köznevelés ellenőrzési rendszerének ellenőrzése is.
Politikai szempontból ugyanakkor érdekesebb, hogy az Állami Számvevőszék a szőnyeg szélére állítja a teljes ellenzéket. Mint írják, a törvényben előírt kétéves gyakoriságnak és megfelelően hét költségvetési támogatást felhasználó pártnál ellenőrzik 2017 és 2018 közötti gazdálkodásuk törvényességét.
A vizsgált pártok: a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Magyar Liberális Párt – a Liberálisok, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint a felszámolás alatt lévő Együtt – a Korszakváltók Pártja – valamint pártalapítványaik lesznek.
A képhez hozzátartozik, hogy a négymilliós havi fizetésnek örvendő, egykori fideszes képviselő Domokos László vezette ÁSZ 2017 óta szinte minden mérhető ellenzéki pártnál talált szabálytalanságokat.

A testület százezer forinttól több százmillióig terjedő forrás-felfüggesztésre, vagyonelvonásra tett javaslatot – hol tiltott párttámogatás elfogadására, hol kampánypénzek követhetetlen elszámolására vagy éppen a 2015-2016. közötti pénzügyi-gazdálkodási adatok hiányosságaira hivatkozva. A szankciók a Jobbikot sújtották a leginkább, amely mára az összeomlás szélére került.
Eközben az ÁSZ kilenc éve mindent rendben talál Fidesznél, és ez várhatóan idén is így is marad, hiszen a kormánypárt nem szerepel az ellenőrzési listán.

A számvevőszék egyébként januárban publikálta jelentését Fidesz-KDNP 2016-2017 közötti makulátlan gazdálkodásáról, vagyis a 2018-2019 közötti adatokat sejthetően a jövő év második felében nézhetik át.

nepszava.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com