Újabb 2,1 milliárdot kap a 650 millió forint mellé a balatonfenyvesi kisvasút

balatonfenyvesi kisvasút Fotó- MAVCSOPORT.HU

Egy fürdőbe vivő 5-6 kilométeres vonal felújítása, egy biciklitárolós állomás felépítése: 2750 millió forint, közpénzből.

2,1 milliárd forinttal járul hozzá az állam a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőhöz vezető ágának újra üzembe helyezéséhez és felújításához – mondta el a település polgármestere az MTI-nek hétfőn. A térségi települések három évvel ezelőtt nyújtottak be pályázatot, hogy a Nagybereken átvágó kisvasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe. Ez közúton csak nagy kerülővel érhető el. A polgármester arra is emlékeztetett:
a célra év elején nyertek 650 millió forint támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.
A 2,1 milliárd forintból a vasút felújítása történik meg, a 650 millió forintos forrásból pedig Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás épül, fejlesztik a kisvasút imremajori állomását, és korszerűsítik a fenyvesi végállomás épületét.
Hogy mikor nyílik meg újra a vonal, az még kérdéses; a balatonfenyvesi polgármester reméli, hogy már 2012-ben.
Az Orbán-kormánynak minden pénzt megérnek a kisvasutak
A következő három évben – 2020 és 2022 között – összesen 12,6 milliárd forintot szán a kormány kisvasutakkal kapcsolatos fejlesztésekre. Érdemes megjegyezni, hogy a 19 tételes listáról hiányzik a felcsúti kisvasút (hivatalos nevén Vál-völgyi Kisvasút) meghosszabbítása.
A kormány az elsősorban a lakosság helyett a turisztikai ipar igényeit kielégítő kisvasutak fejlesztéséről még 2017-ben döntött, ez már a II. ütem lesz. A kisvasutak hamarosan egységes marketinget és felügyeletet is kapnak, és a kormány azt akarja, hogy a jövőben Szép-kártyával is lehessen fizetni használatukért.

nepszava.hu

Fotó: MAVCSOPORT.HU


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com