Új híd épül a Dunán Budapesten

új duna híd

A 2024-es olimpiai játékokra tervezett fejlesztések között volt ez is. Olimpia nem lesz, híd viszont igen.

Új híd épül Budapesten a Duna felett. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Galvani utca – Illatos út vonalában egy új, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három forgalmi sávos Duna-híd épül hamarosan. A híd neve Új Duna lesz.

A tervezést megelőzően nemzetközi tervpályázatot kell hirdetni, erre a kormány 441 millió forintos keretet bocsát rendelkezésre. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint olyan külföldi sztárépítészek is jelentkeztek már, mint a holland De Oversteek hidat jegyző belga Laurent Ney, vagy az éppen hídterveiről híres Ben van Berkel, illetve a Pritzker-díjas amerikai Richard Meier. A meghívottak között szerepel a francia Explorations Architecture illetve a Belgrád új jelképét, az Ada-hidat tervező szlovén Arhitektura, valamint az új linzi Duna-hidat tervező Marc Mimram.

Itt lesz a híd:

jdhfe

Összesen 17 magyar és külföldi tervezőiroda jelentkezett, az előminősítést követően pedig még 5 pályázó adhatja be tenderét.

A zsűri elnöke Fürjes Balázs, egyes budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, társelnöke pedig a Magyar Mérnök Kamara korábbi elnöke, Barsiné Pataky Etelka. A tagok között Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima díjas opera-énekesnő, Eszenyi Enikő, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház igazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Schneller István urbanista, Budapest korábbi főépítésze, valamint a neves francia hídtervező, Michel Virlogeu szerepel.

A hvg.hu egyenesen úgy fogalmaz, a híd a semmibe vezet.

Az Új Duna tervezett nyomvonala mindössze 2 km-re fekszik a Rákóczi hídtól, az Index az Illatos út környékét ma lepusztult, ipari rozsdazónának nevezte,

csepeli hídfőjénél pedig egyelőre csak felszámolásra váró, lepusztult bérházak, egy szennyvíztisztítómű és szántóföldek találhatók.

A kormány a hídépítés ötletét az olimpiai fejlesztések kapcsán vetette fel, a hvg.hu szerint jelenleg a legjobb, ami várható tőle, hogy tehermentesítheti a Rákóczi-hidat.

Kb. 1000 milliárd közútfejlesztésre a következő 5 évben

A kormány mostani határozatában megszabta a kiemelt közúti projektek kiadási előirányzatát is, évenkénti bontásban. Így jövőre 266 milliárd, 2019-ben 386 milliárd, 2020-ban 198 milliárd, 2021-ben 134 milliárd, míg 2022-ben 61 milliárd forint fordítható erre a célra - írja a Napi.hu.

A kulcsfontosságú budapesti közlekedési beruházások előkészítésére pedig a jövő évre 2 milliárd 575 millió, 2019-re pedig 2 milliárd 57 millió forintot hagyott jóvá a kormány.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com