Ügyészség: tömegesen csaltak a magyar lakcím bejelentésekkel

honositás

Vadai Ágnes DK-s képviselő rákérdezett Polt Péter legfőbb ügyésznél, nyomozott-e az ügyészség a választások idején tömegével betelepített, csalással kiadott állampolgárságot szerzett ukrán-magyar választók ügyében, születtek-e ítéletek, írja a hvg.hu.

A DK felvetette a kérdést a bejelentett ukrán idősek magyarországi nyugdíjával kapcsolatban is, erre is kérdezett, és azokra a határmenti településeken található épületekre, ahol 60-200 ember volt bejelentve.

Polt Péter válaszolt Vadai levelére, azt írja, 2019. január 28-ig 370 ügyben indult nyomozás, ebből 32 esetben még a felderítési, 27 ügy a vizsgálati szakaszban van,

156 esetben vádemelés történt, azaz bírsági szakaszba ért az ügy, 106 esetben született jogerős ítélet

- idézi az ügyészségi választ a hvg.hu.

Az esetek többségében úgy kértek állampolgárságot a kérelmezők, hogy nem tudtak magyarul, mégis megszerezték azt “a hivatalnok felelősségét is felvető módon”. Más esetben egy magyarul tudó jelent meg a konzulátuson, de egy magyarul nem tudó személynek állították ki az állampolgárságot. Ugyanígy történt útlevelek esetében is.

A fiktív lakcímek ügye: az ingatantulajdonosok fiktív adatokkal adtak be lakcímbejelentő lapokat olyanok részéről, akik nem éltek itt életvitelszerűen. “Az érintettek által aláírt lakcímbejelentők alapján a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának hatósági nyilvántartásában valótlan adatok kerültek bejegyzésre”, és ezekből hatósági igazolványokat is kiállítottak.”

Forrás: hvg.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com