Túl sok furcsa szerződést talált a miskolci kórház főigazgatója, gyorsan ki is rúgták

tiba sándor

Tiba Sándort, a miskolci szuperkórház főigazgatóját az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetője magához rendelte, majd közölte, hogy fel van mentve.

Tiba Sándornak fogalma sincs, mi lehet rapid menesztésének oka, azt azért elmondta a Népszavának adott interjújában, hogy tavaly, amikor kinevezeték az öt tagintézmény összevonásával létrejött gigaintézmény főigazgatójának, átnézte mind a kétezer megörökölt szerződést, és furcsa dolgokat is talált. 

A legjelentősebb, a Medcenter Kft. onkológiai sugárterápiás közreműködői szerződése volt, a másik az őrzés-védelmet biztosító, valamint a kórházi parkolókat üzemeltető, Cordate Zrt.-é. A kórházi dolgozóktól és a betegektől beszedett parkolási díj az üzemeltető céget illeti és ezen kívül a kórház havi 4 millió forint plusz áfát is fizet a cégnek – sorolta az egykori főigazgató.

A Medcenternek a kórház havi 60-65 millió forintot fizetett a szolgáltatásért, a cég cserébe vállalta két új lineáris gyorsító és egy CT telepítését, továbbá a gépek 15 éven át tartó üzemeltetését, javíttatását. Az egyik gyorsító azonban 2017 tavasza óta nem működik.

A főigazgató által felkért gazdasági szakemberek számításai szerint 2006 és 2017 között másfél milliárd forinttal többet fizettek ki, mint kellett volna. A szerződés szerint uganis a kórháznak mindenképpen ki kell fizetni a Medicenternek a havi díjat. Akkor is, ha egyetlen gép sem működik.

Amikor a visszásságokat jelezte az ÁEEK területi igazgatójának, összehívtak egy egyeztető megbeszélést az egészségügyért felelős államtitkárságra. Ot az a döntés született, hogy egyelőre ne utalják a Medcenter havi díját, de ez a főigazgató saját felelőssége.

2017 szeptember óta nem is fizet, a kórház átvette a cég dolgozóit, így a sugárterápiás ellátás működik. Ahogy az egész kótház is, úgyhogy Tiba sándor „nem nagyon tud másra gondolni, csak arra, hogy valami szerepet biztosan játszott ez a dolog”.

Forrás: nepszava.hu – sztarklikk.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com