Tudta, hogy holnaptól egy liter 340 forintos benzinből ön 226,8-at az államnak fizet?

benzin emelés

A kormánynak szombattól az is jó, ha alacsony az olajár, pláne, hogy az így megugró fogyasztásból a flexibilisen alkalmazott jövedéki árszinttel duplán nyer. De azon is nyerészkedik az államkassza, ha magasabb lesz a standardnak kinevezett szintnél az olaj ára, mert bár ilyenkor mérséklődik az adó mértéke, de nem automatikusan, nem azonnal.

Szombattól, október elsejétől bruttó 6,35 forinttal emelik a 95-ös benzin, és 12,70 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény ugyanis a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját, így ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, az árképletben fix összegben meghatározott jövedéki adó 120 forintról 125-re emelkedik a benzin esetében. (A dízelnél nem 5, hanem 10 forint az emelés az eddigi 110,35 forintos adószintről, az ólmozott benzin, illetve a petróleum esetében pedig ez az árpár 124,2 és 129,2 forint.)

Ha azonban az olajár meghaladja az 50 dollárt, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. Na nem automatikusan és azonnal, hanem akkor, ha az 50-es árszint felett marad az ár legalább negyedévig. Az adómértékek ugyanis ilyen gyakorisággal változhatnak a jogszabály szerint.

Az október 1-i 340 forintos benzinárban a jövedéki adó 125 forintja 36,8 százalékot jelent. A teljes termékre 27 százalékkal kivetett áfa literenként 91,8 forinttal gazdagítja az államkasszát. Kicsivel több, mint 3 forintot (1%) vesz le az árból a KKKSz (Kőolaj Készletező Szövetség) sápja. Mindez azt jelenti, hogy kevesebb, mint 35 százalékból kell kijönnie a termelői árnak (ebbe beletartozik a finomítási és szállítási költség is), a 4 százalékkal (13,6 Ft/l) számolható nagykereskedelmi, és ennél kisebb, 2-3 százalékos kiskereskedelmi árrésnek (6,8-10,2 Ft/l) is. Ennél fogva egy liter, 340 forintos benzinben nagyjából 100 forint tényleges nafta van, miközben 226,8 forintot a kormány tesz zsebre.

Pusztán a matek kedvéért: az idei első negyedévben, amikor végig 50 dollár alatt volt az olajár, a kutakon 276 millió litert 95-ös benzint tankoltak az autókba. Ha ezt egységesen, literenként 340 forintért értékesítették volna, akkor a példában az jönne ki, hogy a 93,8 milliárdos bevételből a kormány 60,7 milliárdot vett volna el eddig, mostantól pedig ennél bő 2 milliárd forinttal többet. A második negyedéveben, amikor 317 millió liter 95-ös fogyott, ez az államkassza-növekmény további 2,2 milliárd forintot jelentett volna. E számítások alapján az állam csak az olcsó benzinen évente 8-9 milliárd forint pluszbevételt kaszálhat az autósokon. 

hvg.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com