Tudod, miről ismerheted fel a nárcisztikus férfit? Jobb ha menekülsz…

narcisztikus_ferfi

Talán mindenki hallott már a nárcisztikus kifejezésről, de valójában sokan nem tudják, hogy mit is jelent és mivel is jár az, ha a párjuk ettől a személyiségzavartól szenved. Igen, szenvednek, mert valójában szenvedés az, amit megélnek, de változtatni csak tudatossággal lehetséges.

Azonban ezt sokan nem ismerik fel vagy félnek a változás adta örömök és új lehetőségek megélésétől.

Honnan tudhatod, hogy a párod esetleg nárcisztikus?

Legfőbb jellemzőjük, hogy én központú, leginkább önmagukat szerető, egoista emberek, akik mások érzéseit, gondolatait nem igen veszik figyelembe. Nem is tudják, mivel az empátia számukra majdnem hogy ismeretlen fogalom. Éppen ezért kapcsolataik általában felszínesek, bár a kezdeti megnyerő modoruk, stílusuk hamar leveszi a nőket a lábukról és kapcsolatuk évekig is eltarthat, ám hosszútávon ezt a fajta viselkedést képtelenek fenntartani. Fontos számukra a folyamatos elismerés, az, hogy a Nő felnézzen rájuk, s elvárják, hogy a Nő rajongjon is értük. Ezzel tovább növelik egojukat. Kapcsolatuk addig tart, amíg az “észrevétlen” Nő elismeri és felnéz rá. Ennek érdekében azért igyekeznek mindent elkövetni a másik felett történő uralkodással, hatalmuk kiterjesztésével. A kudarcot nehezen viselik, mert irreálisan tökéletesnek hiszik magukat ahhoz, hogy bármiben is kudarcot valljanak. A kritikát nehezen tűrik, a legkisebb célzást is mérhetetlen indulat és feszültség követi, melyből dühkitörés is lehet. Mindezeket rendkívül nagy alázattal és türelemmel kezelheted, ha úgy véled, számodra hosszú távon megéri.

Számodra nem, de számára természetes, hogy mindig mindenért Te vagy a hibás. Ezt leginkább indulatos és sértő megjegyzéseivel hozza a tudtodra úgy, hogy közben ő az, aki besértődik .Valójában pedig sokszor éppen az ő tudatlansága, felkészületlensége okozza az adott helyzetet, amit normál esetben higgadtan is orvosolni lehetne. Pl. egy utazás, nyaralás alkalmával készülj fel arra, hogy térkép és helyismeret nélkül is Te leszel az, aki miatt eltévedtek vagy rossz irányba haladtok, de legyen bármi más, a végeredmény ugyanaz. Számára mindig kell egy bűnbak, hogy ily módon ezzel is tökéletlenségét álcázza. 

Legyen szó bármiről, bármilyen témáról, szinte biztosra mehetsz, hogy egy vita végén mindig neki lesz igaza. Persze szeret érvelni és leginkább ész érvekkel győzheted meg igazadról, de jobb, ha felkészülsz rá, hogy ilyen örömben/sikerélményben ritkán lesz részed. Ez személyiségének felsőbbrendűségéből és jellemhibájából fakad, mely ellen csakis tudatos személyiségfejlesztéssel lehet(ne) tenni. Azt azonban, hogy ezt felismerje, komoly önismeretre lenne szükség. Tehát, ha vitába szállsz vele, vértezd fel magad, hogy lelkileg ne sérülj túlságosan egy szócsatában. 

Képtelenség számára megfelelni

Saját “tökéletességükből” kiindulva magasra teszik a mércét, ezáltal olyan tökéletes társat szeretnének maguk mellett tudni, mint önmaguk. Olyan viszont nem létezik, mert képtelenség őket mind szellemi, mind más síkon is megközelíteni. Ebből adódóan folyamatosan azt érezheted egy ilyen partner mellett, hogy nem vagy elég jó, semmihez nem értesz, lassan kezded magad életképtelennek érezni. Mindez azonban csupán annak a következménye, hogy valójában alacsony önértékelésüket próbálják kivetíteni másokra, illetve rád. Soha ne dőlj be a becsmérlő megjegyzéseknek és annak, hogy nem vagy elég jó! A harcot tulajdonképpen önmagával vívja, annak pedig ne legyél részese! 

Nem utolsó sorban nagyon jellemző a nárcisztikus személyiségre, hogy bántó cselekedeteiért, sértő kinyilatkoztatásaiért egyszerűen képtelen bocsánatot kérni, mivel jelleméből és személyiségzavarából adódóan nem érti, hogy számodra azzal mekkora fájdalmat okozott. Ebből kifolyólag kizárólag téged hibáztat, hogy gyenge vagy. Ám valójában ezzel a “büszke vagyok” viselkedésével is csak a saját maga gyengeségét próbálja meg álcázni. Hatalmas egoja egyszerűen nem engedi meg, hogy ilyen, számára “alantas” helyzetbe kerüljön és ezáltal bocsánatot kérjen. Lelke mélyén talán valahol sejti, hogy mennyire megbántott, de tudd, hogy bocsánatkérést szinte soha nem remélhetsz tőle.

Laczkó Szilvi, szexológus tanácsadó

 noivilag.hu


2 Comments

  1. Bettina said:

    Ez így igaz ahogy itt le van írva………. H

  2. szabó csilla said:

    Nagyon jó a cikk és roppant fontos erről írni!

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com