Trumpéknak vissza kell engedniük a Fehér Házba a CNN kitiltott tudósítóját

Jim Acosta

Pénteken a szövetségi bíróság Washington DC-ben úgy döntött, hogy a CNN tudósítójának azonnali hatállyal vissza kell kapnia fehér házi belépőjét.

A CNN kedden indított pert az elnök és Trump-kormányzat néhány tagja ellen, az alkotmány sajtószabadságot biztosító kiegészítésére hivatkozva, egyben követelve tudósítója, Jim Acosta állandó belépőjének visszaadását. Acosta az egyik legkeményebb kérdező a Fehér Ház tudósítói között, akit Trump már többször szidalmazott személyeskedve. A félidős választások utáni sajtótájékoztatón megint heves vitába bonyolódtak, és ezúttal Trump megvonta Acosta belépőjét. A Fehér Ház pedig egy manipulált videóval próbálta bizonyítani, hogy a riporter bántalmazta a gyakornokot, aki megpróbálta elvenni a mikrofonját. 

 

Az indoklásban Timothy Kelly bíró leszögezte, hogy Jim Acosta sajtóbelépőjének visszavonásával a Fehér Ház megsértette az amerikai alkotmánynak a sajtószabadság biztosítására vonatkozó kiegészítését. A döntés után Acosta azt mondta: „Gyerünk vissza melózni!”.

(BBC/MTI)

Fotó: Jose Luis Magana/AP


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com