Trump visszatáncol a Kubával kötött tavalyi egyezményből

trump morcos

Az amerikai elnök Miami kubai negyedében jelentette be, hogy azonnali hatállyal törli Obama Kubával kötött megállapodás egyes részeit, mert azokat szörnyűnek és elhibázottnak tartja. 

Trump meg akarja tiltani, hogy az amerikai cégek a kubai hadsereggel üzleteljenek. Az elnök szerint ezek a megállapodások csak a a kubai biztonsági szolgálatokat és a katonai vezetést gazdagítják, ami tovább növeli az elnyomást a szigetországban. 

Ez komoly korlátozást jelent, mivel Kubában a hadsereg ellenőrzi a gazdaság legnagyobb részét, így például a turizmust is. Trump kormánya meg akarja akadályozni, hogy amerikai pénzből finanszírozzák tovább az elnyomó kubai kormányt.

Korábban Obama engedélyezte, hogy a biztonsági szolgálatokkal üzleteljenek, mivel úgy gondolta, hogy azzal a foglalkoztatottság növelésén keresztül a kubaiak is nyerni fognak. 

Ugyanakkor Trump mostan lépése nem fogja érinteni a legfontosabb diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat, és nem fogja bezárni a Havannában megnyitott amerikai nagykövetséget sem. A kereskedelmi járatok is megmaradnak, és az amerikaiak továbbra is vihetnek haza kubai árukat, így például szivart is.

(BBC)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com