Trump megszegte ígéretét: További 4000 katona érkezik Afganisztánba

trump

Donald Trump máris megfordult a nyerhetetlen afganisztáni háborúból kivezető úton, amelyen a kampánya során megígérte, hogy kivonja az amerikai katonákat.

Az amerikai elnök, aki rendszeresen ostorozta elődjét, Barack Obamát, hogy nem fejezi be a háborút, megadta magát a tábornokai követelésének, hogy az amerikai csapatok számát kezdetben további 4000 fővel növeljék.

„Az eredeti szándékom az volt, hogy vonuljunk ki,” – állította, mondván a nemzetbiztonsági tanácsadói meggyőzték, hogy erősítsék az amerikai kapacitást, hogy megelőzzék, hogy a tálibok elűzzék a rozoga kabuli kormányt.

Mielőtt megválasztották, Trump a gyors kivonulás szószólója volt, 2013-ban ezt tweetelte: „Kifelé Afganisztánból. A katonáinkat azok az afgánik ölik, akiket kiképzünk, milliárdokat pocsékolunk ott. Nonszensz! Építsük újra az Egyesült Államokat.”

Megmutatta, hogy biztosan felméri a helyzetet Afganisztánban, mivel összekeverte az „afgáni” nevű fizetőeszközt az afgánokkal, akik ott élnek, majd megmagyarázta döntését, hogy kiterjeszti a háborút: „Nem országépítők vagyunk. Mi terroristákat ölünk.”

Az amerikai elnök kifejezte bizalmát Washington szövetségeseivel, hogy több katonát adnak a háborús szekeréhez.

Szintén kritizálta Pakisztánt, hogy menedéket ad a szélsőségeseknek, „azonnali” eredményeket követelve anélkül, hogy közölte volna, mi lesz, ha Pakisztán figyelmen kívül hagyja a homályos figyelmeztetését.

A pakisztáni hadsereg az 1980-as, ’90-es években szorosan együttműködött a CIA-val, hogy pénzeljék, felfegyverezzék és kiképezzék az iszlamista mudzsaheddint, akik a haladó kabuli Najibullah kormány ellen harcoltak, majd a tálibokat támogatva harcoltak a 2001 utáni amerikai invázió ellen.

Asif Ghafoor vezérőrnagy, pakisztáni hadászati szóvivő hétfőn közölte: „Pakisztánban nincs szervezett terrorista hálózat, és válogatás nélkül lépéseket teszünk minden terrorista szervezet ellen.”

Jeremy Corbyn munkáspárti vezető politikailag sokkal következetesebb volt, mint az amerikai elnök: „Az afganisztáni háború kudarcot vallott. 16 évnyi vérontás és pusztítás után a tálibok veretlenek és a terrorizmus nem fenyeget kevésbé otthon. Valójában csak jobban kiterjedt.”

Világossá tette, hogy a brit kormánynak közölnie kellene Trumppal, hogy a „több bombázás és az új csapatok bevetésének stratégiája csak ezt a kudarcot folytatja, és nem fog engedelmesen tapsolni a legújabb politikai pálfordulásához.”

Lindsey German, a Stop the War koalíció résztvevője is Corbynt idézte, hogy az afganisztáni hábprú kudarc.

„A tálibok ellenőrzik az ország felét, és sokkal nagyobb a terrorfenyegetettség, mint amikor az egész elkezdődött.

„Minden külföldi katonát ki kell vonni, és Theresa May-nek szakítania kell ezzel a különleges kapcsolattal, és lemondania Trump állami látogatását,” – követelte.

Michael Fallon brit védelmi miniszter támogatta Trump kardcsörtéjét, mondván, az Egyesült Államok szövetségeseinek „a pályán kell maradniuk” a konfliktusban.

Bár ő nem jelezte, hogy növelnék a britek jelenlegi 500 fős állományát, kiemelve, hogy további 85 katonát ajánlottak júniusban.

forrás: Morning Star


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com