Trump közegészségügyi szükségállapotot hirdetett az opioidok miatt

donaldtrump_060716getty

Ahogy azt várni lehetett, csütörtökön Donald Trump nemzeti közegészségügyi szükséghelyzetet hirdetett az Egyesült Államokban az egyre súlyosbodó opioid-válság miatt. 

Mint abban a cikkünkben is szerepel, az Egyesült Államokban 2015-ben 33 ezren haltak meg opioid-túladagolásban – több mint kétszer annyian mint 10, négyszer annyian mint 20 éve, és ez még messze nem a jéghegy csúcsa. A közegézségügyben dolgozók hiába kongatták a vészharangot, tavaly ismét szintet ugrott a járvány.

2016-ban 52 ezren haltak meg opioidok miatt, majd egy év alatt 64 ezerre ugrott a túladagolásos halálesetek száma.
Trump bejelentésével ugyan új források nem állnak majd rendelkezésre a válság kezelésére, de az elnök szerint a szövetségi kormány minden létező fronton agresszív támadást fog indítani az opoid-járvány ellen.
Az Axios összefoglalója szerint Trump egy személyes történet felől mutatta be, többek között hogyan képzeli a megoldást: testvére alkoholproblémáit felidézve beszélt arról, hogy nagyon kemény, nagyon nagy, igazán nagy kampány kell, hogy még azelőtt elérjék az embereket, mielőtt elkezdenék az egészet.
Az opioidok fogyasztásával összefüggésben naponta több mint 140 amerikai veszíti életét. Trump korábban azt mondta, hogy nemzeti szükséghelyzetet fog hirdetni, ami lehetővé tette volna újabb források felszabadítását. A most bejelentett közegészségügyi szükséghelyzet viszont csak meglévő források átcsoportosítására ad alkalmat.
Trump a most bejelentett intézkedésekkel minden szövetségi ügynökséget arra utasított, hogy tegyék meg a tőlük telhető intézkedéseket a helyzet megfékezésére. A szükséghelyzet egyben lehetőséget teremt arra, hogy az államok nagyobb mozgásteret kapjanak a már meglévő szövetségi források felhasználásában, elsősorban a HIV-kezelésekre szabott források átcsoportosításával.
A mostani intézkedéscsomag része többek között egy alap, ami segíthet azoknak, akik függőségük miatt nem tudnak munkába állni, az egészségügyi szolgáltatók fognak tudni új szakembereket felvenni.
Abban sokan egyetértenek, hogy Trump bejelentése fontos lépés a probléma súlyosságára való figyelemfelhívás miatt, ugyanakkor sokak szerint nem vállal elég nagyot, mivel nem biztosítja a Fehér Ház a szükséges erőforrásokat.
Fehérházbeli források utaltak arra, hogy a kormány szeretné elérni, hogy a Kongresszus hagyjon jóvá további forrásokat az év végi költségvetési tárgyalások során. (BBC, Axios)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com