Trump elnök ma bejelentette: Emigrációs reform következik

trump fehér ház

Trump elnök ma bejelentette, hogy a Szenátusban beterjesztés alatt van egy új emigrációs törvényjavaslat, a “RAISE”, amit ha megszavaznak, 10 év alatt graduálisan felére csökkentené a legális bevándorlók számát, ami jelenleg úgy 1 millió körül van évente – (picivel több mint egy millió zöldkártyát állítanak ki évente, és kb. 1 millió rezidens kapja meg évente az USA állampolgárságot). 

Tovabbá, megszüntetnék az éves DV viza lottót is, ami évi 55 ezer embernek adott évente esélyt a letelepedésre.

A jelenlegi javaslat az elmúlt fél évszázad legnagyobb átalakítás lenne a bevándorlás területén, ami a kanadai, ill. az ausztráliai modellt tükrözi. Pontrendszer alapján, “merit-based system” – (nyelvtudás, végzettség, szakmai képzettség) mérnek fel, hogy az adott egyén mennyire lehet hasznos az országnak a munkaerő piac tekintetében, és itt főleg a magasan képzett, a szakmai végzettségű emberekre, valamint a gazdasági szektor hiányszakmáira gondolnak.

A lényeg, hogy meg akarják szüntetni a jelenlegi rendszert, az úgynevezett lánc bevándorlást – (chain immigration), aminek értelmében az USA állampolgár, ill. a rezidens beadhatja a szponzorálást a közvetlen családtag számára – (házastárs, szülő, testvér, gyerek).

A jelenlegi törvényjavaslat megszüntetné a nagykorú gyerek, a testvér, ill. valószínű a szülő szponzorálását is – (ez utóbbi még nem biztos), és maradna csak a házastárs, illetve a kiskorú gyerek. Az új törvényjavaslat beterjesztésének az indoklása az, hogy a jelenlegi bevándorlási rendszer nem igazán veszi figyelembe a gazdaság, ill. a munkaerőpiac igényeit, mivel a bevándorlók fölényes többsége családegyesítés keretében nyer letelepedesi jogot.

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com