Tovább drágult a washingtoni magyar nagykövetség felújítása, az összeg megközelíti a 4,5 milliárd forintot

washingtoni magyar nagykovetseg, Fotó- Google Street View

Igaz, ezúttal csak szerény 60 millióval kérnek többet a munkáért. A beruházás értéke lassan megközelíti a 4,5 milliárd forintot.

Előre nem látható körülmények – ezzel az aranyat érő fordulattal indokolja az uniós közbeszerzési értesítő, hogy 59,6 millió forinttal drágult az új washingtoni magyar nagykövetség komplett felújítási munkája.

Ezúttal a műszaki ellenőrök díja emelkedett, a tendert tandemben megnyerő ÓBUDA-ÚJLAK Zrt. és 3E International Beruházás-szervező Kft. így már 179,2 millióért végzi munkáját.

Korábban viszont a kivitelező Mega-Logistic Beruházási és Üzemeltetési Zrt. emelt árat. A Napi.hu írta meg, hogy a diplomáciai ingatlanokat sorra felújító vállalat eredetileg 3 milliárd 794 millió forintért vállalta a munkát, „előre nem látható körülmények”- elsősorban azbesztmentesítési pótmunkák – miatt azonban 4 milliárd 397 millió forintra tornászták fel az árat, szerződésmódosítás keretében.

Nagyon hasonló volt a felállás a moszkvai magyar nagykövetség esetében is: itt szintén a Mega Logistic a kivitelező, és a műszaki ellenőri feladatokat pedig az ÓBUDA-ÚJLAK- 3E International-fogat vállalta el; az „orosz meló” értéke már meghaladja a 6 milliárd forintot is.

Nincsenek cukorból
Az Átlátszó 2013-ban arról írt, hogy a Mega-Logistic annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amely felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Galla Invest Kft. az első Orbán-kormány idején Szabadi utasítására áron alul vásárolhatott a földművelési minisztérium tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. stratégiai élelmiszerkészletéből több tízezer tonna lisztet és cukrot. Az akkori tulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát a perben a bíróság okirat-hamisításért elítélte.

Ez azonban egyáltalán nem akadályozza meg az állami intézményeket abban, hogy később is további megbízásokkal lássák el a Lóki család érdekeltségeit.

nepszava.hu

Fotó: Google Street View


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com