Tovább csökkent Magyarország devizatartaléka

us-dollar-notes-and-euro

December végén 23,3 milliárd eurót tettek ki az ország devizatartalékai, ami 1,016 milliárd euró csökkenést jelent a 2016. végihez képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhető legfrissebb adatokból.

Decemberben 1,198 milliárd euróval emelkedett a devizatartalékok állománya, amiből az MNB forintlikviditást nyújtó devizaswap állományának emelkedése mintegy 365 millió eurót magyaráz.

Tavaly év közben változó irányban alakult a devizatartalék mértéke, miközben az év első két hónapjában nőtt, ezt követően öt hónapon keresztül csökkent a tartalék mértéke, a következő hónapokban váltakozva emelkedett és csökkent. 

A nemzetközi tartalékok 2015 végén még 30,3 milliárd eurót, 2014 végén 34,5 milliárd eurót tettek ki, egyértelműen kirajzolódik a csökkenő tendencia, amit az MNB előre tervezetten, többféle fórumon kommunikálva hajtott végre. 

A Greenspan-Guidotti-szabály szerint a devizatartalékoknak fedezniük kell az ország egy éven belül lejáró külföldi adósságát. A devizatartalék tavaly szeptember végi 22,2 milliárd eurós értéke meghaladja a rövid külső adósság 18,7 milliárd eurós állományát, az MNB mozgástere így 3,5 milliárd euró volt a harmadik negyedév végén – írta az MNB legutóbbi Fizetési mérleg jelentésében. 

Az MNB egyik korábbi elemzésében a szerző megállapította: a devizatartalékok csökkentéséhez a legnagyobb mértékben a jegybank programjai járultak hozzá, amelyek közül kiemelendő a lakossági devizahitelek forintosítása, illetve az MNB önfinanszírozási programja. 

2016 márciusa előtt legutóbb 2009 közepén álltak a tartalékok 30 milliárd euró alatt. A tartalékokat a pénzügyi válság miatt 2008-ban kezdte fokozatosan emelni az MNB az akkori év elejei 16,2 milliárd euróról, míg végül 2011 végére 37,7 milliárdra nőtt az összeg.

Forrás: MTI

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com