Totális kudarc a közmunkások piaci munkához juttatása

közmunkások

Az állami apparátus 100-ból 89 közmunkást nem tudott piaci álláshoz juttatni – derült ki a Népszava birtokába került belügyi felmérésből.

Az állami munkaügyi szervezet júniusi közvetítési kísérletenek mindössze 3,3 százaléka volt sikeres, majdnem 89 százaléka kudarccal végződött, mintegy 8 százalék eredményét nem tudták rögzíteni. Alkalmi munkára – mostani nevén egyszerűsített foglalkoztatásra – pedig az egész országban összesen 8 embert tudtak elhelyezni. van ennél rosszabb is: a felmérés szerint a januárban vagy februárban megszűnt közfoglalkoztatás után a nyilvántartott álláskeresők 86 százalékát egyszer sem próbálták munkához juttatni.

Egy másik adat szerint a júniusban nyilvántartott közmunkások 80,6 százaléka az előző három évből legalább egyet már közfoglalkoztatottként töltött el, azaz a többség beleragad ebbe a helyzetbe.

A belügyi tárca szakemberei a kormány számára készített összefoglalóban kimondják, hogy a tavaly márciusban hozott intézkedések nem hoztak eredményt: „A közfoglalkoztatottak és a még ilyen munkához sem jutó álláskeresők elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyei – közvetítés hiányában – nem javultak”, miközben „nagy számban maradtak jövedelmet biztosító közmunka nélkül az álláskeresők”. Eközben – vagy ennek ellenére – a kormány az érintetteket, a legszegényebbeket akarja sújtani: a foglalkoztatást helyettesítő 22 800 forintos támogatás feltételeinek szigorítását és a szociális szövetkezetek működésének korlátozását javasolja.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com