Törökország megállapodott az oroszokkal, hogy lezárják a szír légteret az amerikai gépek elől

putyin és erdogan

Saját NATO-szövetségeseit hátbaszúrva Törökország különalkut kötött Oroszországgal és Szíriával arról, hogy ún, deeszkalációs zónákat, gyakorlatilag egy repüléstilalmi övezeteket hoznak létre Szíria felett, ahol majd a szíriai béketárgyalásokra delegált orosz főtárgyaló, Alekszand Lavrentyijev szerint az amerikaiak vezette nemzetközi ISIS-ellenes koalíció gépei nem repülhetnek majd.

Amiért csak részben jelent kárpótlást, hogy ezekben a zónákban a megállapodás alapján a következő fél évben a szír légierő gépei se repülhetnek majd. A szíriai háborúba Aszad oldalán beavatkozó, az amerikaiak támogatta lázadócsoportokat bombázó Oroszországra nem vonatkozik a tilalom. Önként is csak annyit vállaltak az oroszok, hogy addig nem repülnek be a tilalmi zónába, amig nem tapasztalnak “a térség destabilizációját célzó kísérletet”.

Az al-Jazeera értesülései szerint ilyen tilalmi zónákat hoznának létre Idlib, a törököknek fontos turkománok lakta térségek, valamint Damaszkusz lázadók kezén levő elővárosai, az ún. Gúta körül.

Az amerikaiak vezette koalíció repülői az ISIS alakulatait bombázzák Szíriában.

(Via al-Jazeera)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com