Törökország a diktatúra felé menetel, teljhatalmat adtak Erdogannak

erdogan-istanbul

Többen szavaztak arra, hogy vezessék be az elnöki rendszert.

A legutóbbi adatok szerint az elnöki rendszer bevezetését támogató igen szavazatok 51,42 százalékon, a változtatást ellenző nem voksok 48,58 százalékon állnak a szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál a vasárnapi népszavazások Törökországban. Az igenek győzelmével Recep Tayyip Erdoğan kiszélesítené az elnök jogköreit, és lényegében teljhatalmat szerezhetne.

Maga Erdoğan és a TRT török állami hírügynökség már be is jelentette, hogy nyertek az igenek:

Az ellenzéki pártok ugyanakkor csalást emlegetnek: a legnagyobb ellenzéki (CHP) és az ugyancsak ellenzéki kurd párt, a DHP szerint a szavazatok kétharmadát újra kellene számolni.

Ezzel szabad utat kap Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy annyira kiszélesítse az elnöki hatalom jogköreit, ami gyakorlatilag teljhatalmat adna a kezébe. Többek közt megszűnne a miniszterelnöki poszt, a minisztereket az elnök nevezné ki, az eddigieknél jóval fajsúlyosabb elnöki rendeleteket adhatna ki és rendkívüli állapotot hirdethetne ki.

De a költségvetés is a kezébe kerül, és fontos posztokra, például a bíróságokba nevezhet majd ki embereket, sőt, adott esetben meglehetősen egyszerűen feloszlathathatja a parlamentet is.

Erdogan szerint az országot fenyegető biztonsági kockázatok miatt van minderre szükség.

Az ellenzék véleménye azonban az, hogy az elnök önkényuralomra tör, és visszaél a hatalmával.

Forrás: hvg.huIndex


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com