Több mint negyedmillió menekült térhet vissza Szíriába

Szíria - Menekültek hazatérése

Csaknem 260 ezer menekült tért vissza Szíria északi részére, ahol az egy éve befejeződött Eufráteszi Pajzs elnevezésű török hadművelet zajlott – közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter csütörtökön.

“Csaknem 260 ezer szíriai térhetett haza az Eufráteszi Pajzs területére a török hadsereg által az infrastruktúra újjáépítésében és a biztonság helyreállítása érdekében nyújtott segítségének köszönhetően”

– folytatta Akar.

A miniszter hozzátette, Törökország észak-iraki hadműveletei addig folytatódnak, amíg az Ankara által terroristafenyegetésnek érzékelt hadmozdulatok véget nem érnek a térségben. 
Az elmúlt héten a török hadsereg a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseit célzó több légi csapást is végrehajtott a környéken. Kedden a hadsereg észak-iraki légi csapása során hét kurd fegyveressel végzett, a török fegyveres erők Twitteren kiadott közleménye szerint.

Ankara az Eufráteszi Pajzs elnevezésű, 2016-tól 2017-ig tartó észak-szíriai hadműveletet a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia visszaszorításának érdekében indította, Törökország ugyanis az Egyesült Államok által támogatott fegyveres csoportot terrorszervezetnek tartja. A művelet keretében a török haderő megtisztította a déli határvidékét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől és az YPG-től Észak-Szíriában az Eufrátesz folyó bal partjáig.

Törökország több mint 3 millió szíriai állampolgárt fogadott be a szomszédjában 2011-ben kitört polgárháború kezdete óta. Sok török azonban egyre inkább gazdasági teherként tekint rájuk, és úgy érzik, a menekültek a munkaerőpiacon is konkurenciát jelentenek számukra.

MTI

Borítókép: Hazatérő szíriai menekültek várnak az indulásra Bejrútban 2018. szeptember 17-én. A két érintett kormány megállapodásának alapján mintegy kétszáz szíriai menekült költözhet vissza hazájába Libanonból. Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com