Timmermans lehet az Európai Bizottság következő elnöke

European Parliament in Strasbourg

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak vasárnap este a tagországok állam- és kormányfői, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén – írja egy “bennfentes illetékesre” hivatkozva az MTI. (“Brüsszeli források” viszont ezt később cáfolták a mostanában nem kevés fordítási- és egyéb hibába bonyolódó Magyar Távirati Irodának.)

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét. Tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank elnöki posztjáról nem esett szó.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.
A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok – vagyis az Orbán-kormány – ellenállásán.
Orbán pártja fellázadt, de mi ellen?

Az Európai Néppárt (EPP) elnöksége “fellázadt” Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt ellen, nem fogadta el az EPP-elnök és a németek javaslatát – folytatódik az MTI szappanoperákat idézően fordulatos tudósítása. De az is kiderül, “brüsszeli forrásaik” vasárnap azt közölték:
mégsem igaz, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Timmermanst javasolja.

Kérdés, hogy akkor pontosan mi ellen is lázadt fel a Fideszt soraiban tudó pártcsalád. A magyar kormánysajtó minden esetre beleállni látszik a “Timmermanst akarja Tusk” narratívába, az Origo például máris “füstös szobákban hozott háttéralkukról”, “elvtelen kompromisszumokról” és “Soros György közvetlen embereiről” cikkezik.

A magyar kormány teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja ezt a javaslatot, és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza
– az Origo “értesülésére” néhány óra múlva így “reagált” Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Az MTI-nek nyilatkozva teljes komolysággal elismételte a Sorosról szóló állításokat is.

Nincsen még sem “elvtelen”, sem másmilyen kompromisszum
“Kissé túlzónak” nevezte a holland kormányfő vasárnap az arról szóló jelentéseket, amelyek szerint Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt jelölik az Európai Bizottság élére az uniós tagállamok esti rendkívüli csúcsértekezletén. Mark Rutte a brüsszeli találkozóra érkezve elmondta: olvasta azokat a híreket, amelyek szerint körvonalazódik egy erről szóló francia-német-spanyol-holland megállapodás. Hozzátette, a G20-as országcsoport oszakai ülésének európai résztvevői között
az elmúlt napokban egyeztetés folyt az uniós tisztújításról, de “nincs szó konkrét kompromisszumokról”.
Arra a kérdésre, hogy Hollandia támogatná-e a holland Timmermans jelöltségét, Rutte nevek említése nélkül azt válaszolta, hogy országa követni fogja a kialakuló konszenzust valamely jelölt körül.

nepszava.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com