Tiborcz és a 4-es metró ügyéhez köti EU-s pénzek kifizetését a Bizottság

orban csalad

Három operatív program kapcsán lényegében leállította az uniós források kifizetését a Bizottság – írja a G7. A lap úgy tudja akkor fogják újra befogadni a magyar csekkeket, ha a kormány lépéseket tesz két a korrupció kapcsán szimbolikus ügy az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios zrt, és a szocialista korrupcióként számon tartott 4-es metró ügyében.

„Konkrétan az történt, hogy az EB egy figyelmeztető levelet (warnings letter) küldött idén a magyar kormánynak. Ez azt jelenti, hogy a bizottság nem fogad be számlákat, és ez most már elég nehéz helyzetbe hozza a magyar kormányt, hiszen megegyezés nélkül elszállhat a költségvetési hiány” – írja a G7

A  gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP), illetve a terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) az a három uniós fejlesztési program amelyben nem fogad be számlákat a Bizottság a magyar kormánytól. A Bizottság azt kifogásolja, hogy rendszerszinten fellelhető a korrupció a magyar EU-s pénzek felhasználása körül, és a magyar kormány nem hajlandó lépni ebben az ügyben.

Ez két okból is kellemetlen lehet a kormánynak. Egyrészt az uniós pénzek nélkül lassul a magyar gazdaság növekedése, másrészt pedig nő az államháztartási hiány. Nem meglepő, hogy míg pár hónapja a Magyar Nemzeti bank arról beszélt nincs szükség államkötvények kibocsájtására, nyár végén mégis erről döntött.

A támogatás utalásáért cserébe két dolgot várnak el a G7 értesülései szerint. Azt, hogy az Elios zrt és a 4-es metró ügyében vagy fizesse vissza a magyar állam az uniós pénzeket, vagy tegyen feljelentést.

Ez a 4-es metró kapcsán mehetne könnyeben, de emlékezhetünk az OLAF 4-es metró kapcsán tett jelentése után semmilyen nyomozás nem hozott eredményt, sőt a Fidesz még a saját maga által ígért parlamenti vizsgálóbizottságot se hozta létre. De tudjuk azt is 2012-ben az ügyészség, nem a Siemens belső korrupciós vizsgálatának anyagai után se kezdett nyomozást a 4-es metrót érintő korrupciós ügyekben.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com