Temetés és hamvasztás helyett vizet engednek a testre: egyre többen választják ezt

E4BEA4BD-2CF0-401A-954D-8F3263AA8CB3

Számos érv szól mellette, amelyek elsősorban környezettudatosak, és érdemes őket mérlegelni.

A hagyományos koporsós temetés és krematóriumi hamvasztás mellett egy újfajta temetkezési módszer van elterjedőben. Magyarul folyékony hamvasztásnak lehetne fordítani, angolul Aquamation vagy Alkaline hydrolysis néven fut, és egy lúgos feloldási folyamatot takar.

Az eljárás a nyugati országokban, főleg az Egyesült Államokban már általános. Egy ideje háziállatok temetésénél is alkalmazzák a módszert, amelynek legnagyobb előnye a környezetbarát technológia.Európában még nem legális Kanadában és az USA 15 tagállamában temetnek már emberi testet is folyékony hamvasztással. A vízhamvasztásnak is nevezett eljárást gyengéd és tiszteletteljes temetési formaként reklámozzák, amely minden eddiginél jobban kíméli a környezetet is. A holttest a procedúra során fémdobozba kerül, amit beleengednek a vízzel teli tartályba.Abban finoman kering a magas nyomású, 160°C-os folyadék, amely a benne lévő lúgosító kémiai anyagok miatt lebontja a szöveteket, 4-5 óra alatt. A megmaradó csontokat kiszárítás és porlasztás után urnába helyezik. A folyékony hamvasztás villamosenergia-felhasználása egynegyede a láng alapú hamvasztásnak.

5E3008B1-FFBC-4D94-AC78-DAF5701FAB1B

A legzöldebb temetés

Temetkezési szakemberek szerint egy átlagos hamvasztásnál hatezer köbméter földgáz is elfogy, és több mint 200 féle környezetszennyező gáz szabadul fel az égés során. A krematóriumok nagyon sok szén-dioxidot termelnek, ami üvegházhatású gáz, így hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Ha valakit eltemetnek, nemcsak a hamvait fogadja be az anyatermészet, hanem bizony a balzsamozás mérgező anyagait, továbbá fémet, betont, a koporsóbelső szövetét és egyéb környezetre ártalmas anyagokat. A tradicionális koporsós temetés helyigényes, és a szabad kapacitás véges. Ezért is szól nagyon sok érv az új temetkezési alternatíva mellett. Ennek ellenére az emberi maradványok lúgos hidrolízisét a legtöbb országban a katolikus egyház elítéli, mert szerinte az eljárás nem mutat elég tiszteletet az emberi test halál utáni méltósága és az emelkedett búcsúzás iránt


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com