Tegyük naggyá Amerikát!

Screen Shot 2019-08-26 at 7.57.07 AM

Ismerjük Trump elnök szlogenjét. Idemásolom egy dokomuntemfilm részletét. Arról szól, hogy az Egyesült Államokba érkezett kiskorú menekültek egy része úgy áll bíróság elé, hogy nem lehet ügyvédjük. 

Az államot persze ügyvéd képviseli. A három-hétéves menekültek ott ülnek a bíróság előtt, egy szót sem beszélnek angolul, azt sem tudják, hogy mit jelent az, hogy “ügyvéd”. 
Az ilyen gyerekek közül tízből kilencet kiutasítanak. Ha van ügyvédjük, akkor csak ötöt.
Nézzék a bíró arcát! Nem baj, ha nem értik az angolt. Enélkül is láthatják és átélhetik szenvedését, azt, hogy ilyen feltételek között kell ítélkeznie. Nem ismerjük őt. Nem tudjuk, miért vállal mégis szerepet ebben az embertelen ocsmányságban.
Sokra tartom Amerikát. De ezernyi ellentmondás van működésében, amiről nem beszélünk, mert nem akarjuk megbántani szövetségesünket. Meg egyébként is befolyásosak. Mi meg csak alig tízmillióan vagyunk. És ez némaságot parancsol sokakra.
Nem akarok néma maradni, amikor így bánnak gyerekekkel.
Megrendítő helyzet. És nem értem, hogy ez hogy történhet meg az amerikai demokráciában.
Eszem ágában sincs baráti szívességből nem megrendülni és nem felháborodni.
Szégyelljék magukat, akik így viselkednek emberekkel. Akkor is ha amerikaiak. Akkor is, ha ők a világ legbefolyásosabb hatalma. Akkor is, ha a barátaink.
Így Amerika nem lesz nagy. Sőt! Erkölcsi ereje egyre csökken szememben.

Gyurcsány Ferenc


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com