Tavaly közel 5 millió túlórájuk volt a honvédeknek a déli határzár miatt

honvédek

Brutálisan sokat túlóráztak a magyar katonák tavaly és az idei év első felében.

Tavaly közel ötmillió órát töltöttek túlszolgálatban a honvédek, 2017 első fél évében pedig 2,9 millió órát – derül ki Simicskó István honvédelmi miniszter tegnap közzétett válaszaiból, amit Demeter Márta független parlamenti képviselő írásban feltett kérdéseire adott. A minisztérium adatai alapján tavaly folyamatosan emelkedett a túlórák száma. Míg januárban 203 ezer órát rendeltek el, decemberre 525 ezer óra fölé kúszott ez a szám. A csúcsot idén januárban érte el, amikor 877 ezer órányi pluszmunkát dolgoztak a katonák.

„A Donnál nem vették ennyire igénybe a katonáinkat a második világháborúban” – mondta a Magyar Nemzetnek Kovács Gyula nyugalmazott katona. Az egykori alezredes úgy véli, mindez azzal áll összefüggésben, hogy a honvédeknek kell helytállniuk a déli országhatár mellett felhúzott kerítésnél. Kovács kiszámolta, hogy már a tavalyi első fél évben minden második napjukban 12 óráztak a katonák, ráadásul a túlszolgálatba nincs beszámolva az ingázás ideje. Mivel a kormány válsághelyzetet rendelt el a migráció miatt, a honvédség jogszerűen rendelheti el a túlórákat. A nyugalmazott katona megjegyezte: az utóbbi másfél évben szinte minden „hadra fogható” katonát lerendeltek a határra, még a légierő zenekarát és az Afganisztánt megjárt honvédeket is. Tavaly átlagosan 800 túlóra juthatott egy katonára.

Mindez az államnak tavaly több mint 11 milliárd forint pluszköltséget jelentett, idén pedig 6,6 milliárdot. Kovács szerint az is probléma, hogy 2-3 hónap késéssel fizetik ki a katonáknak a kiegészítést.

(Fotó: Ujvári Sándor/MTI)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com