Tartalék nélkül

penz1

Péntek reggelre (és eddig a percig) nem érkeztek meg a folyószámlákra a nyugdíjak, és a hírek szerint egyéb juttatások és esetenként fizetések sem. Aztán késõ délutánra néhányan jelezték csak hogy megkapták járandóságukat.

A bankszámlákra érkező nyugdíjakat a nap folyamán megkapják az érintettek – közölte a Magyar Államkincstár pénteken az MTI-vel

Nincs fennakadás a kifizetésben, a jóváírás a bankoknál technikai okok miatt napközben történik meg – tették hozzá.

A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak.

A Giro Zrt. arról tájékoztatott, hogy az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – azaz pénteken történő – kifizetéséről. 

A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás – tették hozzá. (MTI)

Több bank úgy nyilatkozott, hogy ebből ma már nem lesz pénz, majd hétfőn. Most félretéve minden összeesküvés-elméletet, csak abba gondoljunk bele, micsoda ország az, ahol egy idős ember sírva panaszkodik, mert a hétvégére nem tud élelmet vásárolni. Mert ez történik, sokan bajba kerülhetnek ha a mai napon nem fut be a nyugdíj. A falvakban élők már akkor is bajban vannak, ha valamikor délután jelenik meg a számlájukon a pénz, ugyanis a falusi boltok nem este tízig tartanak nyitva.

A helyzetet súlyosbítja, hogy decemberben – hála a nagylelkű kormánynak – előbb érkeztek a járandóságok. Ha valaki úgy gondolta, hogy most dőzsöl egy jót és két kiló krumplival többet vásárolt a szokásosnál, vagy megengedett magának egy ünnepi csirkefarhát levest, most nagyon nagy bajban van.

Hány ember éli úgy az életét, hogy semennyi, két napra való tartaléka sincs? Félek, hogy sok. Aki a minimum-nyugdíjból próbál megélni, vagy akinek a nyugdíja az 50 ezer forintot sem éri el – és sok, nagyjából 60 ezer ilyen nyugdíjas van -, az hogyan is oszthatná be úgy, hogy baj esetére maradjon egy kis tartalék? Mi a fene történne, ha napokra, vagy akár hetekre leállna a kifizetés valamilyen okból? Hányan halnának éhen?


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com