Tarlós legyőzésén műlik, hogy Orbán nekilát-e átírni az alkotmányt

Orbán Viktor, Tarlós IStván, sajtótájékoztató

Ha Budapestet behúzza az ellenzék, akkor a miniszterelnök valószínűleg békén hagyja az alaptörvényt.

Bár a kormánypárt politikusai egy éve nem beszélnek nyilvánosan az alkotmányrevízióról, Szájer József vezetésével szűk körében folyamatosan zajlik az Alaptörvény felülvizsgálata, írja az index.hu. Orbán Viktor tíz-tizenöt témakörben jelentős változásokat szeretne, a miniszterelnök elképzelései olyannyira kiforrottak, hogy konkrét szövegvázlatokat is írt már. A kormányfő tervei szerint módosulhatnak a munkavállalók és a munkaadók viszonyát szabályozó részek, méghozzá a munkaadók javára, valamint Orbán szeretné, ha az Alaptörvény kimondaná, hogy azonos nemű párok semmilyen körülmények között ne fogadhassanak örökbe gyereket.

Az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többség adott, de önmagában nem elegendő legitimáció. Orbán az index.hu szerint a nagyszabású átalakításnak csak az önkormányzati választások után futna neki – amennyiben a voksolás a Fidesz egyértelmű győzelmét hozza. A 3200 település nagyobb részét behúzza majd a kormánypárt, ahol úgy számolnak: a 23 megyei jogú városból is többet nyerhetnek meg, mint amennyit elhódíthat az ellenzék. Csakhogy a legfontosabb kérdés azonban, hogy a Fidesznek sikerül-e megtartania Budapestet, vagy sem. Ha Tarlós István nyer, akkor Orbán belevág az alkotmánymódosításba, ha veszít, akkor ennek az esélye minimálisra csökken.

Tarlós győzelmét pedig nem veszik készpénznek a Fidesz vezérkarában, nem véletlenül beszélt arról Kocsis Máté is, hogy „nagy harcra” számítanak. Különösen azért, mert a kormánypártok belső mérései szerint már nem igaz Tarlós Istvánnal kapcsolatban, hogy 5-10 százalékot hozzá tud tenni a Fidesz budapesti népszerűségéhez, a jelenlegi főpolgármester és a kormánypártok népszerűsége ma már közel azonos szinten mozog a fővárosban.

A kormánypártok esélyeit tovább csökkentheti, hogy míg a Fidesz Tarlós István karakterére és az elmúlt ciklusok eredményeire fogja építeni a kampányát, az ellenzéki oldalon nagyobb mozgósítóerővel bírhat, ha a főpolgármester-választást – az isztambulihoz hasonlóan – egy Orbán Viktorról szóló népszavazássá képesek emelni.

nepszava.hu

Fotó: zoom.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com