Szívrohamot és korai elbutulást okozhatnak a diétás üdítőitalok

üditő

Friss kutatási eredmények szerint nem biztos, hogy megéri ezeket választani a cukor elkerülése miatt.

Napról napra többször halljuk, hogy a cukorral dúsított frissítők fogyasztása mennyi veszéllyel jár. Amennyiben választanunk kell egy cukros üdítő és annak diétás változata között, azt hihetjük, hogy az édesítőszerrel készült italok kevésbé károsak a szervezetünkre.

De mi lenne akkor, ha az ellenkezőjét bizonyítanák a kutatások? Az American Heart Association (Amerikai Szívkutató Egyesület – AHA) által végzett új kutatás szerint a mesterséges édesítőszerek növelik a szívroham és a demencia kockázatát.

A friss, 2017 áprilisában befejeződött tanulmány 4000 fő étel- és italfogyasztási szokásait vizsgálta 7 éven keresztül, napi háromszor. Ezek után további 10 évig nyomon követték egészségügyi állapotukat és azt vizsgálták, hogy melyikük szenvedett el szívrohamot vagy elbutulást.

A kutatók végezetül arra a megállapításra jutottak, hogy háromszor nagyobb eséllyel lett demens vagy kapott szívrohamot az, aki naponta legalább 1 mesterségesen édesített italt elfogyasztott az évek alatt. Ez a ráta az évekkel, a szexuális aktivitással és a kalóriabevitellel sem változott. 

Csakhogy egy szintén idén áprilisban végződött kutatás hasonló eredményre jutott a cukorral ízesített italokkal kapcsolatban is. Akár már napi 1 cukros üdítő elfogyasztása is nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához, az agytérfogat csökkenéséhez és a gyengébb memóriatesztekhez.

c

Minthogy a résztvevők többsége fehér bőrű volt, nagyobb létszámú színes bőrű részvétel szükséges a kutatás bebizonyításához. Az eddig felsorolt módszerek megfigyelésre alapoztak, nem pedig ok-okozati összefüggésekre, hiszen lehet, hogy valakinek a diétájában segítséget jelent a Cola Light megvásárlása is. 

” 

Tudjuk, hogy a cukorbevitel csökkentésével a jó emésztést és az egészséges testsúlyt támogatjuk. Ameddig csak ennyit tudunk, a mesterségesen édesített frissítőket csak óvatosan fogyasszuk. Lehetséges, hogy az elhízás ellen hatásos, de inkább vizet igyanak és alacsony zsírtartalmú tejet, mint bármiféle cukrozott vagy cukrozatlan üdítőt

javasolja Rachel K. Johnson PhD, az AHA előző elnöke.

Hasonló véleményen van Jaclyn London, a Good Housekeeping Institute táplálkozási igazgatója: “Hagyd el a diétás italokat és vegyél vissza a cukros innivalók fogyasztásából. Amennyiben ennél is többet akarsz tenni a szervezetedért, igyál buborékos vagy sima vizet, feketekávét és teát – persze mind édesítő nélkül.”

Tedd hát le azt a light kólát, és próbálj ki otthon facsart gyümölcsleveket – esetleg igyál simán csak tejet vagy vizet.

Forrás: Cosmopolitan 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com