Szinte mindenki dolgozik már, aki tud: elfogyott a munkaerő-tartalék Magyarországon, jóformán csak a közmunkások maradtak

dolgozo gyerek, Fotó- MTVA:Bizományosi- Oláh Tibor

„Már csak a nagyon nehezen foglalkoztatható és teljesen képzetlen munkaerő maradt szabadon, vagyis szakpolitikai beavatkozás és az oktatásba minden eszközzel való bekényszerítés nélkül nem várható érdemi előrelépés és további bővülés a magyar munkaerőpiacon”– mondta a Takarékbank elemzője, Horváth András a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb munkanélküliségi statisztikai adatok alapján.

A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony, 3,3 százalékos a munkanélküliség júniusban.

A férfiak munkanélküliségi adatai érdemben nem változtak, a nők foglalkoztatottsága javult, ami összességében javított a statisztikán – ez általában jellemző a nyári időszakra.

Szakképzés - Hajdúböszörmény - Bútorasztalosok gyakorlato

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A munkaerő-tartalékot tehát a 18-64 éves korosztályhoz tartozó inaktívak körében lehetne megtalálni. Magyarországon az aktívak aránya 75,2 százalék, azonban a régiós vetélytárs Csehországban ez 79,9 százalék. Azonban jelentős részük csak átképzéssel, vagy állami ösztönzőkkel juttatható a munkaerőpiacra, ami összességében további 250-300 ezer új, betöltött álláshelyet jelentene.

A közfoglalkoztatottak száma is mindössze 108,7 ezer és a munkanélküliek több mint egyharmada már legalább egy éve keres állást, vagyis nehezen foglalkoztathatónak számít.

A munkaerő-tartalék szűkülése ugyan kedvezően hat a munkavállalók alkupozícióira, így a béreket is felfelé hajtja, ugyanakkor gátat szab a cégek növekedésének, amelyeknek több munkaerőre lenne szüksége.

168óra

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com