Szinte elérhetetlen, ezért alig keresett a falusi csok, még a bankoknak is alig éri meg az állami támogatású hitelezés

falusi csok, Fotó- Bazánth Ivola

Mindössze két pénzintézet vette fel hitelkínálatába a falusi csokot, de támogatási és a hitelfeltételek miatt kevés ingatlanra tudják ténylegesen felvenni a gyermekes családok, illetve a családalapítás előtt álló házasok – derül ki a Napi.hu cikkéből.

A hagyományos családi otthonteremtési kedvezmény mellett ezt a támogatási formát kimondottan az elnéptelenedő kistelepülésen élők számára javasolta a kormány, azonban egyelőre rendkívül csekély az érdeklődés iránta mind a pénzintézeti, mind lakossági oldalról. A portál összegzi, hogy

  • a falusi csok felverte a helyi ingatlanárakat;
  • pusztán az OTP és a Takarékbank nyújt a csokkal lehívható hitelt;
  • a hiteleket nem szívesen adják ki a bankok a falusi környezetre jellemző vályogházakra, illetve erősen felújítandó, így kockázatos ingatlanokra;
  • a falusi családoknál sokkal nagyobb probléma az önerő és a megfelelő kereset biztosítása.

Nagy valószínűséggel az említett körülmények miatt a portálnak a két bank nem is adott ki információt arról, hogy eddig hány csok-hitelre vonatkozó kérelmet fogadtak be.

A nem falusi, hanem általános csok esetében is van lehetőség használt ingatlanra államilag támogatott hitelt felvenni, ami több banknál is elérhető július eleje óta, de a Budapest Bankot leszámítva egyik pénzintézet sem adott adatokat a befogadott hitelkérelmekről. A Budapest Banknál is mindössze 12 igénylést adtak be, átlagosan 11 millió forintot kérnek a családok az ingatlanra.

A portál megjegyzi, hogy megnőtt az eladó falusi ingatlanok száma. Megjegyezzük, a falusi csok eredményezheti azt is, hogy

ugyan több család nagyobb vagy jobb minőségű otthonhoz juthat, de az eladott ingatlanok tulajdonosai a tőkével elköltözhetnek, növelve a falusi elvándorlást.

Mi a falusi csok?

A falusi csokot 2486 ötezer főnél kisebb lakosú településen élő családok hívhatják le, ahol csökkenő népességet regisztráltak. A támogatás három gyermek után elérheti a 10 millió forintot, és használt ingatlanra is fordítható, azonban ennek felét lehet csak a vásárlásra költeni, a többi felújításra adja az állam. Az állami támogatás lehívható felújításra vagy bővítésre is, azonban az maximum 5 millió forint lehet. Ehhez hívható le a két pénzintézetnél elérhető állami támogatású hitel.

168óra

Fotó: Bazánth Ivola


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com