Szijjártó űrhajós világkongresszust akar rendezni Magyarországon

szijjártó

Egy Szijjártó Péter által jegyzett, kiszivárgott előterjesztés szerint a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 2020-as kongresszusát pályáznánk meg, az eseményre pedig 1 millió eurót költenénk.

Hamarosan a kormány elé kerülhet az a dokumentum, amelyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt javasolja a kormánynak: Magyarország hivatalosan jelentkezzen be a Nemzetközi Űrhajós Szövetség jövőre esedékes, 33. kongresszusának rendezési jogáért - tudta meg a hvg.hu a birtokába került, egyelőre nem nyilvános előterjesztésből. A portál szerint a végső döntés a kormányé lesz, de a kidolgozott anyagból egyértelműnek tűnik, komolyan foglalkoznak az ötlettel.

Az előterjesztés többek között azzal indokolja, miért járna jól az ország a rendezéssel, mert „a kongresszus megszervezése segít ráirányítani a nemzetközi figyelmet a magyar űrszektorra és high-tech iparra, és hozzájárul a modern és innovatív Magyarország-kép erősítéséhez”, illetve az eseményt „övező nagy nemzetközi sajtóérdeklődés hozzájárul a pozitív Magyarország-kép építéséhez”, továbbá lehetőséget ad a „hazai űr és high-tech szektor nemzetközi megjelenítésére”. Szijjártóék szerint ráadásul az országimázs-javítás mellett a rendezvény „belföldi kommunikációs szempontból is kiemelt jelentőségű”, ráirányítaná az emberek figyelmét a hazai űrkutatásra és űrtevékenységre.

Az esemény magyarországi kommunikációs kampányának minden bizonnyal kapóra jönne, hogy 2020-ban lesz a 40. évfordulója az első és máig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan 1980-as űrrepülésének.

A hvg.hu megkeresésére Farkas Bertalan elmondta, az ötletről már két éve személyesen egyeztetett Szijjártóval, és bár szerinte mások is indulhatnak a konferencia rendezési jogáért, de tudomása szerint „mi vagyunk az elsők”.

A Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusát egyébként egyszer, 1986-ban már tartották Magyarországon. A mostani rendezvényre a tervezet szerint legfeljebb 1 millió eurót, vagyis nagyjából 320 millió forintot kellene költeni.

Forrás: hvg.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com