Szépen lassan elül a Gruevszki-ügy

Nikola Gruevszki

Még fél éve sincs, hogy nagy viharokat kavart idehaza és külföldön is a köztörvényesen elítélt, és büntetése elől magyar segítséggel hazájából kimenekített volt macedón miniszterelnök ügye. Az Orbán Viktor jó barátjaként is emlegetett Nikola Gruevszki rekordgyorsasággal kapott menekültstátuszt Magyarországon, s azóta nem nagyon tudni hollétéről – párszor látták őt Budapesten, s ugyan van aktivitás a Facebook profilján, de abból sem derül ki, hogy hol tartózkodik. Igaz, nemzetközi körözés van érvényben ellene, de azért keletre tudna utaz(gat)ni. Falakba ütköztünk, amikor hivatalos információkat kértünk hollétéről.

„A menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. törvény 87. § (1) bekezdése szerint az eljáró hatóság a törvényben meghatározott szervek részére az adatszolgáltatás céljának és jogalapjának megjelölése mellett szolgáltathat adatot. Folyamatban lévő és konkrét ügyekről nem áll módunkban tájékoztatást adni” ezt a választ kaptuk a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól (BMH), amelytől azt szerettük volna megtudni, hogy Magyarországon tartózkodik-e Nikola Gruevszki nálunk menedékjogot kapott volt macedón miniszterelnök, illetve, hogy hány macedón állampolgár kapott, folyamodott olyan státuszért, amilyennel Gruevszki rendelkezik.

Kérdéseink, amelyekre nem kaptunk választ a fenti indoklással, a következők voltak:

  1. Az elmúlt egy évben hány macedón állampolgárnak biztosított menekültstátuszt Magyarország?
  2. Összesen hány macedón állampolgár kapott menekültstátuszt eddig Magyarországon az elmúlt húsz évben?
  3. Van-e macedón állampolgár folyamatban lévő menekültstátusz-ügye jelenleg? Ha igen, hány?
  4. Magyarországon tartózkodik-e, esetleg már kitelepült/távozott az országból Nikola Gruevszki, volt macedón miniszterelnök? Ha távozott, van-e rá bármi lehetőség, hogy megtudjuk, hova?

Gruevszki hivatalos kiadatási kérelmét Észak Macedónia (ma már ez a hivatalos neve a volt jugoszláv utódállamnak) egyébként továbbra is érvényben tartja – amint az egy március végi AP-jelentésből kiderül.

Lassacskán amúgy a feledésbe merül a személye és az egész – akárhonnan nézzük, mindenképpen randának mondható – ügy. Nem csak idehaza, a külföldi sajtó sem nagyon foglalkozik Gruevszkivel, még az olyan portálok sem – például a meta.mk vagy a balkaninsight.com –, amelyek korábban napi rendszereséggel adtak hírt a fejleményekről.

Az előbbiben (a macedón meta.mk portálon) a legutolsó említés február végén található róla, akkor is csak annak kapcsán, hogy kommentálta a hazájában történteket, sommás megjegyzéseket fűzve ahhoz, hogy Szkopjéban őrizetbe vették Mitko Chavkov korábbi belügyminisztert, aki később a Közbiztonsági Hivatal elnöke volt. 

Szerző: vazsu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com