Szabadon eladhatják a bedőlt adósok hiteleit, magyarországi adósokat is érint

pénz

Szabadon adhatják vagy vehetik az adósokkal szemben fennálló követeléseket a bankok anélkül, hogy ők ehhez hozzájárulnának, vagy lehetővé tennék számukra a tartozás visszavásárlását – derül ki az Európai Unió Bíróságának egy spanyol ügyben hozott ítéletéből.

Az énpénzem.hu szúrta ki az Európai Unió Bíróságának azt az ítéletét, amely egy spanyol ügyben született, de magyarországi adósokat is érint.

Spanyol adósok két hitelt vettek fel, amiket aztán nem fizettek, így a Banco Santander az összesen 53 664 eurós tartozást eladta 3215 euróért. A bíróság szerint jogszerűen.

A testület ugyanis kimondta:

a bankok szabadon adhatják vagy vehetik az adósokkal szemben fennálló követeléseket anélkül, hogy ők ehhez hozzájárulnának, vagy lehetővé tennék számukra a tartozás visszavásárlását.

Vagyis nem ütközik uniós jogba az egyébként a hétköznapokban alkalmazott üzleti gyakorlat.

Mindez itthon nem újdonság, de mégis fontos lehet, mert az elmúlt években Magyarországon százmilliárdos nagyságrendben adták el a bankok a behajtóknak a bedőlt adósok hiteleit; 2017-ben majdnem 220 milliárd forint adósságot passzoltak át behajtóknak, ennek egyharmadát az utolsó negyedévben.

Tavaly az utolsó bő negyedévben majdnem 350 milliárd forint adósság került át a követeléskezelőkhöz.

Az adósok közül sokan ezt az adásvételt kérdőjelezték meg, mert nem tartották jogszerűnek az értékesítést, a faktorcéget pedig nem tekintették partnernek.

Számukra tartalmazhat fontos újdonságot az Európai Bíróság spanyol ügyben hozott friss ítélete.

Forrás: azenpenzem.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com